Замъкът Нюпорт

30.12.2010
Замъкът Нюпорт

Замъкът Нюпорт (Newport Castle) днес е успял да съхрани много малко от отминалото си величие, но запазилите се руини от средновековното укрепление все още будят интерес с любопитната си история и достолепие. Замъкът Нюпорт се намира на брега на река Ъск, точно до моста, който преминава над нея. Крепостта или това, което е останало от нея стоят между жп линията и преминаващото шосе в град Нюпорт, намиращ се в югоизточната част на Уелс. Замъкът Нюпорт е разположен точно в центъра на града.

Днес от крепостта се е запазила само източната част на конструкцията й. Основите й са положени през 14 век, като главната цел на крепостта е била да защитава тукашните територии и да следи преминаващите по реката кораби. Предполага се , че строежът на замъка Нюпорт започва през 1327 г. и завършва през 1386 г. по заповед на Хюдж д’Оудийл или на сина му Ралф, който бил граф на Стафорд.

Крепостта Нюпорт е построена върху останките на по ранно норманско укрепление, което се намирало на Стоу Хил. Моделът на замъка е обичаен за повечето средновековни крепости – с оградна защитна стена и вътрешен двор с основна постройка. Имало е поне един главен портал, през който се е влизало, макар и днес да не можем да видим руини, доказващи това. Всъщност голяма част от това, което виждаме днес от Нюпорт е издгнато през 1405 г. от Оуен Гл, който направил основен ремонт на крепостта. Били издигнати трите основни кули, които доминират над реката.

През втората четвърт на 15 век замъкът Нюпорт отново е реставриран, като е и допълнително украсен от Хъмпфри Стафорд, който става първи херцог на Бъкингам (Buckingham). Той засилва ограждащите стени, а също така ремонтира и модернизира южната кула. След 1521 г., когато третият херцог на Бъкингам е обезглавен, замъкът в Нюпорт започва да запада.

Замъкът Нюпорт функционира пълноценно по-малко от 200 г., а за това време е обитаван съвсем малко от своите господари. Тук е живял за кратко време в началото на 16 век Джаспър Тудор, който бил чичо Хенри VIII. Днез замъкът Нюпорт стои посредата на много натоварена пътна връзка и на практика не е официален туристически обект.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати