Кьолн

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Кьолн

Кьолн е един от най-старите градове на Германия. Разположен на площ от 405 кв.км, той се простира по двата бряга на река Рейн в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфален. С население над 1 милион души, Кьолн се нарежда на четвърто място по големина сред всички немски градове. Тук на едно място се събират представители на повече от 80 националности. Болшинството от тях са немци (82, 6 %), а останалите – турци, имигранти от бившата югославска република, а също така има и доста руснаци и италианци.

Първите заселници по земите на днешен Кьолн са келтите и германските племена. В района на Кьолн е родена и Агрипина или известна още като Агрипина Младша, за да се различава от майка си, която носи същото име. Малко по-късно Агрипина става съпруга на император Клавдий, а в последствие и майка на Нерон. Нейната воля повелила селището в района на днешен Кьолн да получи от римляните права на град през 50 г. на новата ера и името "Colonia Claudia Ara Agrippinensium" (CCAA). Градът е бил голям център в римската провинция Германия. През Средните векове Кьолн е един от най-големите градове, около 1500 г. - най големия в Европа.

Кьолн е известен също с многото си музеи, църкви, зоологическата градина, Парка на фантазиите, Шоколадовия музей и др. Той е и голям образователен център. Повече от 540 000 студенти живеят и учат в Кьолн . Тук е разположен и най-големият радио и телевизионен център в Германия. Разходката из историческите забележителности в западния германски град е добре да премине по левия бряг на река Рейн, където е старата римска, средновековна част от града.

В квартал „Кьолн Мессе” редовно се провеждат различни тематични изложби и панаири на различни отрасли на промишлеността и изкуствата. Кьолн са избрали за свой център такива влиятелни организации като Международната търговска палата, Съюзът на немската промишленост, Търговско-промишлената палата, Съюзът на работодателите и Съюзът на немските банки.

Стария град в Кьолн

От времето на Наполеон в Кьолн се произвежда „Eau de Cologne” (от френски "кьолнска вода“, "одеколон“), станал с течение на времето нарицателно за парфюм. Широко разпространено е твърдението, че първият истински одеколон е „4711”. Първият одеколон действително е бил произведен в Кьолн , но неговото име е „Фарина”, а не „4711”. В Кьолн се намира и главният център на Луфтханза (Lufthansa).

Безспорно най-голямата забележителност на Кьолн е Кьолнската катедрала. Тази уникална религиозна постройка е обявена и за туристически символ №1 и най-важната туристическа забележителност в цяла Германия от едно проучване на отрасловото обединение за туризъм DTV в страната. Кьолн ската катедрала "Свети Петър и Света Мария" (Kölner Dom, а официално Hohe Domkirche St. Peter und Maria) е най-голямата готическа християнска постройка на територията на Западна Европа.

Те се намира на около 250 метра от река Рейн, близо до Централната гара и Музей Лудвиг. Със своите 157 метра височина Кьолнската катедрала е втората по размери катедрала в цяла Германия (след катедралата в Улм) и третата най-висока в света. Тя е централен храм на римокатолическата Кьолнска архиепископска епархия. Конкуренция по мащаби и правят само катедралите в Севиля и Милано. От 1880 до 1884 г. "Свети Петър и Света Мария" се смята дори за най-високата сграда в света, затова се превръща и в най-популярната архитектурна забележителност в Германия, а през 2005 г. Папа Бенедикт XVI посещава катедралата по случай Световния ден на младежта.

Строителство и трае от 1248 до 1437 г., както и, през един по-късен етап, от 1842 до 1880 г. на мястото на старата, каролингска катедрала на града, осветена през 873 г., която пък се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. Кьолн ската катедрала е известна и със своите камбани. Най-голямата от тях е "Камбаната на Св. Петър". Нейният звън може да се чуе само на големи религиозни празници, като Коледа или Великден. Кьолн чани я наричат "Дебелия Петър", защото тежи 24 тона и издава много плътен и впечатляващ звук.

Катедралата в Кьолн

От 1996 г. Кьолн ската катедрала е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
56
43
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати