Мюнхен

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Центъра на Мюнхен

С население от близо 1 500 000 жители Мюнхен е най-големият град на територията на югоизточната немската провинция Бавария (Bayern) и третото по големина населено място в цяла Германия след Берлин и Хамбург. Мюнхен е разположен на обща площ от 310.43 кв. км , като през града тече река Изар (Isar). Лежащ в сърцето на Баварската провинция Мюнхен е свит и в полите на Баварските Алпи. Особена популярност на града носи прословутият Октоберфест , който е най-голямата бирена фиеста в света и който привлича ежегодишно около 6 000 000 посетители на града.

Днес Мюнхен омагьосва с невероятната си уютна и топла градска атмосфера, която се подчертава от автентичните исторически сгради, множеството театри, музеи, замъци и религиозни храмове. Малките и големи кафенета и барове допълват чара на Мюнхен и загатват за шумния нощен живот. Името на града идва от старата немска дума Mönche, означаваща "Монаси". Името на града идва от монасите на Бенедиктинския Орден (Benedictine order), които основат селището. Днес на герба на града е изобразен монах, държащ в лявата си ръка библията. Официалните цветове на Мюнхен са черно и златно още от време на управлението на Людвиг Баварски (Ludwig the Bavarian). Това също така са краските и на Свещената Римска империя.

Мюнхен

Мюнхен съществува с това име от 1158 г., а за основател на селището се сочи Хайнрих дер Льовен (Henry the Lion), херцог на Бавария и Саксония. След половин век Мюнхен получава статут на град и е укрепен. През 1327 г. градът е напълно опожарен и по-късно построен отново от Лудвиг IV. През 1632 г. и по време на 30-годишната война градът пада под контрола на шведския крал Густав II Адолф, а през 1705 г. е отново завладян и върнат на Хабсбургите. Първото учебно заведение в града, Баварската академия на науките, е основано през 1759 г. През 1826 г. в Мюнхен отваря врати и друго престижно висше учебно заведение - Landshut University.

Сред забележителностите на Мюнхен са Старата, Новата и Пинакотека на модерното изкуство. Старата Пинакотека впечатлява с тухлената си фасада, която е построена във венециански ренесансов стил. Това същинско архитектурно съкровище е построено в началото на 19 век, за да приюти личната колекция от произведения на изкуството на Лудвиг I. Днес в този музей могат да се видят картини на стари майстори и шедьоври на Ранния северен ренесанс. След като наскоро Старата Пинакотека в Мюнхен бе обновена по класа на изложбите й съперничи само Лувъра.

Тук могат да се видят Мадоната с младенеца на младия Леонардо да Винчи, Увенчаване с трънения венец на Тициан, Четирима апостоли - последната работа на Албрехт Дюрер, а също и творби на Ханс Мемлинг, Питер Брьогел Стари, Франс Халс и др. Картинната галерия се гордее с една от най-богатите колекции на фламандския художник от 17 век Петер Паул Рубенс, представен тук с 62 от платната му. Особено внимание заслужават 2 от картините му - огромната Страшният съд и Автопортрет с Изабела Брант.

Други известни сгради в Мюнхен са Фрауенкирхе (Катедралата „Св. Богородица“) и Олимпийската кула, радио- и телевизионно съоръжение в някогашното олимпийско градче. Фрауенкирхе е една от най-впечатляващите сгради в центъра. Веднага се разпознава по двете си куполни кули, завършващи подобно на минарета, едната малко по-висока от другата. През 1972 г. е построена и сградата на автомобилния гигант BMW с неговия овален музей. Мюнхен има традиции и във футбола.

Фрауенкирхе в Мюнхен

По вече вековна традиция в края на септември в Мюнхен започва най-големият бирен празник в света – Октоберфест . Всяка година по това време в Мюнхен се събират около 6 000 000 посетители и почитатели на халбите, които тук са навсякъде, отличават се с големината си и със съдържанието, което е предимно от местната немска бира вазен. Този тип хмелова течност е известен с това, че е доста силен, като се произвежда от тукашни майстор-пивовари. Традиционните еднолитрови халби носят името мас.

Това шумно бирено шествие трае от септември до октомври, всяка година от 1810 г. насам. Тогава, на 12 октомври е открит първият Октоберфест , посветен на сватбата на принц Лудвиг Баварски с принцеса Терезия фон Заксен-Хилдбургхаузен. По случая всички граждани на Мюнхен били поканени на ливадата пред градската кула, за да изпият по чаша-две за здравето на височайшите младоженци и оттогава насам традицията се спазва всяка година. По някое време Октоберфест в Мюнхен преминавал под знака на конните състезания на поляните край града.

Октоберфест Мюнхен

Началото на Октоберфест такъв, какъвто се празнува и днес (с тонове бира) е поставено през 1896 г., когато местен бизнесмен, работещ с тукашните пивовари, опъва огромни шатри и началото на бирената фиеста е поставено. Днес Октоберфест привлича милиони туристи от цял свят, които прииждат в Мюнхен специално за събитието – да пият бира на корем и да слушат традиционна баварска музика.

За близо месец в Мюнхен по това време се изпиват повече от 6-7 милиона еднолитрови халби с бира, а покрай тоновете бира се изяждат близо 400 000 наденички, към 650 000 пилета, над 90 цели вола. Останалите бирени мезенца се изчерпват с тонове кисело зеле и макарони със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати