Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Топ 5 на най-шантавите фестивали в цял свят

Топ 5 на най-шантавите фестивали в цял свят

Пламена M.Пламена M.
Джедай
206
Топ 5 на най-шантавите фестивали в цял свят

Няма по-хубаво нещо от едно наистина хубаво парти. Нищо обаче не може да се сравни с един грандиозен фестивал.

По света се провеждат много и най-различни карнавали. Всеки от тях носи и символизира местната култура. Символиката и ритуалите се преплитат с фееричността и традициите, които понякога могат да ни се сторят меко казано странни.

За да разберете какво значи наистина странно парти, ви предлагаме да се запознаете с топ 5 на най-забележителните и откровено казано шантавите фестивали в цял свят. Ето кои са те:

Индийски фестивал Холи. Тук се провежда т.нар. The Color Run. Това е национално състезание, в което участие взимат само бегачи, покрити с цветен прах. Фестивалът се провежда през март и продължава няколко дни. В тях индийците от Хинду, които са по-голямата част от населението на страната, хвърлят ярко оцветен прах във въздуха, който пада върху тях. Така те изпращат зимата и посрещат пролетта. По време на празника, в разрез с културата и вярванията на Индия, се насърчава поведение извън обичайните консервативни социални норми, особено за жените.

Топ 5 на най-шантавите фестивали в цял свят

Карнавалът в Рио де Жанейро. Това е може би най-популярният фестивал в света. Провежда се ежегодно и привлича хора от цял свят. За 2017-та година в Рио са се стекли около милион почитатели на карнавала.

Топ 5 на най-шантавите фестивали в цял свят

Songkran в Тайланд. Повечето Тайландци празнуват Нова година на 1-ви януари, по пример на Запада. Всички в страната обаче посрещат и тайландската Нова година и най-вече - фестивалът Songkran. В страната се използва будиски календар, който е с няколкостотин години по-стар от западния. Така на следващата Нова година, която се празнува през април, местните ще посрещнат 2560 г. Но това не е най-странното. Жителите на Северното полукълбо свързват Нова година със студеното време и продължителен махмурлук. В Тайланд обаче Нова година обикновено е гореща и предлага на месните различни водни битки. Дълбоко вярващите тайландци пък правят най-различни ритуали за пречистване, отново с вода. Те не само пречистват духа, но и помагат за разхлаждане.

Топ 5 на най-шантавите фестивали в цял свят

Бягане с бикове в Испания. До този момент фестивалът, който се провежда в Памполона, е взел 16 жертви, което на фона на ежегодните 1 милион души, бягащи пред биковете, е наистина малко. Днес фестивалът е безопасен за хората, но много природозащитници застават зад правата на биковете. Бягането с бикове е вид религиозен празник, който се прави в чест на свети Фермин от Амиен. Той е един от светците-покровители на Навара - регионът от Испания, в който се намира Памплона.

Топ 5 на най-шантавите фестивали в цял свят
Снимка: telegraph.co.uk

Китайската Нова година. В Китай тя е известна като Пролетен фестивал. Вместо за празник обаче, всички в страната в този момент мислят за трафик. Задръстванията в Китай, както и закъсненията по летищата и гарите, са нещо, което Западния свят дори не може да си представи. Около Китайската нова година над 1.3 милиарда души пътуват, за да се върнат по родните си места. Най-често използван е железният транспорт. Много хора посрещат китайската Нова година в задръстванията, които понякога продължават с дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати