Топ дестинации, които процъфтяват през 2017-та

09.08.2017
Топ дестинации, които процъфтяват през 2017-та

Туристическият сезон 2017-та се оказа по-необичаен от обикновено. Топ дестинациите, които се разрастват тази година, са повече от изненадващи.

Списъкът с най-бързо растящите туристически дестинации през 2017 г е обявен в доклад, съставен от Световната туристическа организация към ООН. Факт е, че в него попадат държави като Египет и Тунис, което доказва колко бързо могат да се възстановят някои държави след серията от терористични атаки.

Докладът показва колко нараства желанието на туристите да пътуват отвъд традиционни дестинации. Все повече хора се стремят да опознават все по-малко известни маршрути. Това се доказва от присъствието на държави, като Монголия и Никарагуа в топ 10.

1. Палестинските територии. Увеличението на туристите тази година е с с 57.8%. Walled Off Hotel – хотелът на уличния художник Банкси, който той откри тази година, е зареден с политически заряд. Именно той най-вероятно е помогнал за привличането на вниманието към туризма в палестинските територии.

2. Израел. Въпреки че с палестинските територии не се разбират особено, двете територии споделят процъфтяваща туристическа индустрия. Много от посетителите, пристигащи в палестинските територии, правят това през Израел. Тази година туристите в Израел са се увеличили с 25.1%. Това прави страната, както и палестинските територии, най-бързо растящите дестинации в Близкия Изток – невероятно, но факт.

Топ дестинации, които процъфтяват през 2017-та

3. Никарагуа. Най-бързо растящата туристическа дестинация в Централна Америка – тази година туристите са се увеличили с 28.4%. Никарагуа привлича с палмови плажове, революционна история и изобилни зелени площи.

Топ дестинации, които процъфтяват през 2017-та
Снимка: shareably

4. Монголия. Тази страна е най-голямата изненада в класацията. Някога избягвана от туристите заради географската си изолация сред обширни степи и пясъчни пустини, днес посещенията в страната са нараснали с 28.3%. Интерес предизвикват необичайните фестивали като Надаам за бойни изкуства, конните надбягвания, стрелбата с лък, както и номадските жители, при които посетителите могат да се приютят.

5. Северни Мариански острови. Посещенията тази година са нараснали с 37.3%, което е страхотно за туризма на този архипелаг, който трудно се открива на картата. Посетителите предпочитат мястото, именно защото позволява да се избегнат масите. Ако тенденцията се запази обаче, ще трябва да се борят за пространство на плажа.

Топ дестинации, които процъфтяват през 2017-та

6. Исландия. Благодарение на сериала Игра на тронове и на авиокомпанията Icelandair, която предлага на пътниците безплатно спиране в Исландия на път за САЩ, от няколко години насам Исландия бележи рекорди по посещаемост. Тенденцията продължава, като тази година туристите са се увеличили с 34.9%. До края на годината тук се очаква да почиват близо 2.5 млн. Някои вече наричат острова Дисниленд за възрастни.

Топ дестинации, които процъфтяват през 2017-та

7. Тунис. След терористичната атака на плаж в Сус през 2015 г., когато при безразборна стрелба въоръжен мъж уби 38 души, от които 30 британци, туризмът рязко замря. Тази година обаче хотелът, където се случи стрелбата, отвори отново врати. Броят на туристите е нараснал с 32.5% тази година. Ако тенденцията се запази, около 7.5 млн. летовници ще посетят Тунис през 2017 г. Това се доближава до рекордите от най-добрите години на страната.

Топ дестинации, които процъфтяват през 2017-та

8. Виетнам. Това определено е най-бързо растящата туристическа дестинация в Азия. Процъфтяващата туристическа индустрия в страната има и своята мрачна страна, но броят на туристите тази година вече е нараснал с 31.2%. Това ще рече, че посетителите на Виетнам ще надхвърлят 13 милиона души до края на 2017 г.

9. Уругвай. Това е най-бързо растящата южноамериканска туристическа дестинация. Изненадващо посещенията скачат с 30.2% на годишна основа. Причините за това са няколко. Уругвай е сгушен между топ туристическите дестинации Бразилия и Аржентина. Страната е живописна и прогресивна – тук канабисът бе легализиран още през 2014 г. Четири милиона туристи ще посетят това райско кътче до края на тази година.

Топ дестинации, които процъфтяват през 2017-та

10. Египет. През 2015-та година в района на Египет бе свален руски туристически самолет. В комбинация с политическите противоборства, туризмът в страната пострада сериозно. И до днес британското правителство още отказва да позволи на авиокомпаниите да летят към Шарм ел-Шейх, откъдето излетя сваленият самолет.

Въпреки това много други туристи предпочетоха Египет за своята почивка. От началото на годината посещенията са нараснали с 51%. През 2017-та година екзотичната дестинация се кани са посрещне близо 8 милиона летовници. Има още обаче, докато се стигне до 14-те милиона посетители, дошли в Египет за 2010-та.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати