Москва

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Москва

Едва ли е възможно само с думи да се опише достолепието и могъществото на руската столица Москва. Този град е въплъщение на целия потенциал и силния национален дух на Русия. Москва се намира на двата бряга на река Волга. Освен нея през града протичат няколко десетки нейни притоци. Най-големият приток е река Яуза, а повечето от малките са затворени в тръби под улиците. Градът е заключен в центъра на европейската част на Русия, между реките Ока и Волга. С населението си от повече от 10 500 000 жители Москва се счита за най-гъстонаселеният град на територията на Европа.

За първи път името на Москва се споменава през 1147, когато според хрониките там се срещат князете Юрий Дългоръки (Yuri Dolgoruki) и Светослав Олгович. Именно тази година условно се приема за година на основаване на града. В тези средновековни времена Москва е малко селище в отдалечена област с преобладаващо угро-финско население. През 1156 г.великият княз Юрий Дългоръки построява около града дървени стени и ров, заради което по-късно е приеман за основател на Москва. След оплячкосването през 1237-1238, когато монголците изгарят града до основи и избиват жителите му, Москва се възстановява и се превръща в столица на независимо княжество.

През 1300 година в Москва е на власт Даниил Александрович, син на Александър Невски и член на Династията Рюрикови. Около 15-16 век съдбата на Москва не е благоприятна, като е важно да отбележим негативното влияние на тиранина Иван Грозни. Москва престава да бъде столица, когато през 1703 г Петър Велики (Peter the Great) построява за столица град Санкт Петербург на брега на Балтийско море. След успеха на Октомврийската революция през 1917 нейният водач Владимир Ленин премества обратно столицата в Москва на 5 март 1918 г.

Огромен е културният и архитектурен потенциал на руската столица Москва. Градът е осеян с драматични театри, в които непрекъснато се поставят различни оперни и балетни постановки. Безспорният фаворит в това отношение е прословутият Болшой театър (Bolshoi Theatre). По времето на Съветския съюз цените на билетите са били на стойност до няколко долара, но са претърпели сериозни промени оттогава.

Червения площад в Москва

Болшой театър е разположен в центъра на Москва и е един от най-значителните в света театри за опера и балет. Официалната дата на полагане на основите му е март 1776 г., когато губернаторът на Москва княз П. В. Урусов получава разрешение от императрица Екатерина II за театрални представления. Князът започва строителството на театъра, наречен „Петровски“ по адреса му на улица „Петровка“. Сградата обаче изгаря още преди откриването на театъра и князът възлага строителството на английския предприемач Майкъл Медокс, който пострява т.нар. „Болшой Петровски театър“. Тази конструкция живее 25 години, преди да бъде опожарена.

В Москва се намира и Руската държавна библиотека, най-голямата в страната. Нейните архиви се състоят от от над 42 милиона единици, включително 17 милиона книги. Руската държавна библиотека води началото си от основаната през 1862 година Румянцевска библиотека, първата безплатна публична библиотека в Москва. През 1921 година тя е отделена от Румянцевския музей и е преименувана на Държавна библиотека, а днес в нея работят повече от 2100 души.

Визитната картичка на Москва безспорно е Кремъл и емблематичния за руската столица Червен площад.( Red Square) Кремъл е общото наименование на обширният коплекс от внушителни сгради, нямиращ се в центъра на руската столица. На неговата територия са разположени редица важни структури на държавната власт: президентството, правителствени и други органи.

Московският Кремъл има форма, напомняща на триъгълник. През 14 в Руската православна църква намира седалището си тук, а един два века по-късно вече са изградени три големи катедрални храма.

Безспорно най-забележителна е църквата „Благовещение”. Повечето от посетителите й идват тук, за да видят най-красивия иконостас, който може да се види в Русия. Вътрешният интериор на Кремъл е завладяващ с красивите си религиозни стенописи и особено с няколкото невероятни, майсторски изографисани икони.

Кремъл в Москва

Храмът „Успение Богородично” може да се похвали, че притежава най-голямата камбанария на територията на Кремъл. Третата църква се отличава с двете си златни кубета и носи името „Иван Велики”. Червеният площад в Москва достига до внушителните близо 700 метра, а безспорно най-голяма забележителност тук е храмът „Василевски събор”, с неговите уникални колоритни куполи.

Забележително е и московското метро, което е уникално по рода си. То е замислено като възхвала на социализма, а днес красотата на станциите е напълно възстановена с нейните великолепни декорации. Първата линия на метрото в Москва е открита през 1935 г., но плановете за построяването й съществуват отпреди Руската революция. Днес московското метро е уникално съчетание между музей на изкуството и галерия, а ежедневно през него минават около 8, 1 милиона пътници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
43
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Калина
Калина
24.08.2013 00:18
А къде тогава да търсим Москва-река?
0
0
milen
milen
16.01.2012 09:24
"Москва се намира на двата бряга на река Волга"- поправете се!!!! не се излагайте!!!
0
0