Амстердам

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Каналите в Амстердам

Административната столица на Холандия е Хага, но реално самите холандци, а и тяхната конституция посочват Амстердам като най-важното населено място в страната. Амстердам е най-големият град в Холандия, разположен е в западната част на страната, в провинция Северна Холандия. Амстердам се намира в северната зона на шестия най-голям метрополен район в Европа - Рандщад (Randstad), който има общо население около 6.7 милиона души. В самия град живеят близо 1.5 милиона души.

Целият Амстердам е изграден “върху водата”. Тукашната местност представлява блатист район, като днес Амстердам включва в състава си цели 90 острова, между които текат 165 канала. Целият град е кръстосан от мостове, които са около 1281 на брой.

Първоначално за издигането на сградите в тукашния блатист район са били използвани дървени подпори, които наподобяват инженерния план на Венеция. Самото има на града идва от първоначалното селище Амстелердам (Amstellerdam), което възникнало около изградена дига на през 13 век на река Амстел. В буквален превод Амстелердам означава „бент на Амстел”.

Река Амстердам

Започнал като малко рибарско селце в края на 12 век, благодарение на развитието на търговията през Нидерландския златен век (Dutch Golden Age) Амстердам се превръща в едно от най-големите пристанища в света. По това време градът е водещ център в областта на финансите и търговията, както и в обработката на диаманти. През 19 и 20 век Амстердам се разраства и се образуват множество нови квартали и предградия. Малко от средновековните постройки са успели да оцелеят до днес. Още през 17 в. къщите в Амстердам са строени тесни и не особено високи, което било с цел да се спести от данъците, с които общината облагала по-големите здания.

Сред тях са великолепната стара църква Ауде Керк. От двете й страни са прилепнали малки къщички, а самата църква има красива осмоъгълна кула с камбанария. Сред останалите запазили се старинни постройки са Новата църква – Нюе Керк, както и Дървеният дом Хоутен Хуис. Архитектурните шедьоври, останали от периода на Златния век (1585-1672 година) са класическият кралски дворец на Дамплейн, Вестеркерк и Зюдеркерк. На самия канал също са разположени доста старинни постройки като Долфийн, Гекруунде Раеп (Коронованата ряпа), Къщата с главите – Хаус мет де Хууфден, както и Попенхаус. Голяма част от останалите стари постройки в Амстердам датират от 18 век.

Сред най-известните музеи в града са тези, които са разположени на Музеумплейн , където можете да разгледате музеят на Ван Гог, Стеделикмузеум и Рийксмузеум. Амстердам е световноизвестна столица що се отнася до либерализма към някои забранени неща. Тук се намира Музеят на тревата и Музеят на секса. Няма как да пропуснем и Квартала с червените фенери в Амстердам. Тук дори има паметник на проститутката.

Централният площад в Амстердам

Тази бронзова статуя, прославяща „най-древната професия” на земята е поръчана на скулптора Елс Рижерс от бившата проститутка Мариска Мажор. Тази жена създава преди повече от 10 години център за просвета на проститутките. Вечерно време, когато светнат лилаво червените светлини, от витрините се виждат полуголите силуети на „жриците на любовта”, които предлагат абсолютно всички сексулани удоволствия. На тази улица в Амстердам няма забранени неща, стига да можете да си платите за тях.

Амстердам е прочут с нощния си живот. Той кипи предимно на Лейдсплейн, където можете да видите доста от оживените ресторанти на града, барове, клубове, кафенета, но и няколко кина и театъра.

Амстердам

Разбира се, тук има и много от прословутите кофи-шопове, където можете да похапнете и „весели кексчета”. На Йордаан можете да си направите приятна разходка из тесните му улички, препълнени с кафенета, галерии и магазинчета, които се редят по дължината на канала. Не пропускайте да се отдадете на приятната атмосфера в някоя от типично холандските кръчми в Амстердам, в които се изпълнява на живо традиционната холандска музика.

На площад Музеумплейн, между Рийксмузеум и Стедлийк Музеум се намира Музеят на Ван Гок, който притежава най-голямата колекция от творби на великия художник. В музея му в Амстердам днес са показани повече от 200 картини, 437 рисунки, 31 гравюри, включително и високооценените Слънчогледи, „Бялата овощна градина”, Жълтата къща. Освен произведения на Ван Гог, тук са изложени и картини на велики творци като Гоген, Тулуз-Льотрег и др. Първоначалната сграда на музея на Ван Гог в Амстердам е открита през 1973 г., а второто изложбено крило е добавено през 1999 г.

Другият интересен музей в Амстердам, който на всякак цена трябва да посетите е Рийксмузеум, който е най-големият музей за изкуство и иистория в Холандия. Около 1 милион експоната може да видите в този музей, открит през 1885 г. Архитектурата на сградат отдавна се е превърнала в част от визитната картичка на Амстердам със своя красив готически и ренесансов стил. Сред колекциите из залите на Рийксмузеум може да разгледате произведения от 17 век на холандски стари майстрои, както и 20 картини на Рембранд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати