Братислава

26.04.2010
Братислава

Братислава е столицата на Словакия. Това е най-големият град в страната, като е административен център на Братиславски край. Братислава е поредният архитектурен шедьовър, разположен красиво по поречието на река Дунав. Словашката столица се намира в югозападната част на страната, като стои тъкмо на границата с Австрия и Унгария. Този политически, икономически и културен център на Словакия е с население около 500 000 души. В Братислава са разположени всички по-важни и интересни театри, музеи, галерии, както и няколко университета.

Династията на Хабсбургите е оставила силен отпечатък в историята на Братислава. Между 1536 и 1783 Братислава е била столица на Унгария, а по това време на власт са били Хабсбургите. Унгарското име на града е Пожон (Poszony), като други имена, които историята е запазила в аналите си относно Братислава, са Истрополис, Преслава, Пресбург (Preßburg).

Пресбург е официалното име на Братислава до 1919 година, както и Прешпорок (Prešporok). След Първата световна война има предложение градът да бъде наречен Wilsonovo или вариацията му Уилсъновград, като градът трябва да бъде кръстен на американския президент Удроу Уилсън. В крайна сметка през март 1919 година градът става част от Чехословакия, като му е избрано името Братислава (на средновековния бохемски владетел Бретислав I).

Обиколката на туристическите забележителности из Братислава включва няколко задължителни спирки. На първо място не пропускайте да посетите Катедралата Св. Мартин, в която са се провеждали коронациите на няколко унгарски крале. Строежът на катедралата в Братислава започва през 1204 година. Последната й реконструкция е в края на 19 век, като тя възвръща бляскавата готическа архитектура на този исторически паметник в словашката столица. Особено впечатляваща е крепостта Братиславски храд. Този дворец доминира над Братислава от своя хълм, като в продължение на своята история е бил под властта на различни народи. Тук са били келти, славяни, римляни, унгарци, австрийци.

Една скулптура, напомняща летяща чиния, както и двореца са нещо като емблеми на Братислава. Като основна крепост в словашката столица замъкът Братислава е и една от най-посещаваните туристически забележителности в града. Тук прииждат ежегодишно хиляди посетители от цял свят. От върха, на който е издигнат замъкът Братислава се открива гледка дори към Австрия, а при хубаво време дори към Унгария.

Bratislava

В лявата част от южната страна на замъка се намират четирите зали на Съкровищната стая, която е отворена през 1988 г. Там са изложени колекция на доста скъпоценни археологически открития и други предмети, намерени в Словакия. На третият етаж се намира експозицията История на Словакия. На първия етаж от замъка Братислава се помещава Словашкият парламент. На мястото на едновремешния Бароков параклис, който е разположен в северната част на замъка, днес има изградена отлична концерта зала. Още за замъкът в Братислава.

Не пропускайте да се качите на Win Sity Liner, който ще ви осигури едно вълнуващи и високоскоростно пътуване по река Дунав. Това всъщност е катамаран, който свързва центъра на Братислава с центъра на Виена. Пътешествието с „бясна скорост” продължава около 75 мин., като работи само през лятото.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати