Делхи

18.04.2010
Delhi

Делхи е осмият най-голям метрополис в света по брой на населението със своите повече от 12, 25 милиона жители само в централната градска част и със значителните 16 милиона жители заедно с предградията. Индийската столица Делхи е най-голямата метрополитна зона в тази част на Индия и втората по-големина по брой на популацията след Мумбай. Тази статистика може да изглежда не дотам интригуваща, но е важна, за да си представите огромното културно и социално многообразие в индийската столица Делхи. Това определено е град на поляризацията. Деленето на богати и бедни е осезаемо, като мизерията преобладаваща в крайните бедни квартали, а централната зона на Делхи е отражение на икономическия просперитет на страната.

В метрополиса Делхи влиза и Ню Делхи, което всъщност е столицата на Индия. Делхи е космополитен град с многоетническо население и огромно културно многообразие. Тук жиевят представители на много култури и религии. Най-разпространените религии са хиндуизмът и ислямът, но има и доста последователи на сикхите, будистите и множество други вероизповедания. Официлен език в града е английският, заедно с езиците Панджаби и Урду. Делхи е разположен в Северна Индия, от двете страни на бреговете на река Джамина (River Yamuna), която от своя страна е десен приток на река Ганг. Целият Делхи се дели на стара и нова част. В столицата Ню Делхи са ситуирани всички политически и управленски институции.

Историята на Делхи води своето начало десетилетия назад. Останките на седем древни града на мястото на днешен Делхи свидетелстват са бурното минало на индийския град. През различни исторически етапи Делхи е била столицата на няколко империи в древна Индия. До голяма степен важността му като населено място се определя от стратегическото му разположение. Делхи е разположен по старите търговски пътища към долината на река Ганг. Днес там се намират много древни паметници и археологически останки, които имат огромно национално значение.

Делхи

Старият град или Старо Делхи е онази част от града, която е построена от монголите по времето, когато Делхи е столица на Монголската империя. През 18 и 19 век в Индия става осезаемо британското влияние. По-нататък, по време на британското управление започва да се изгражда и Ню Делхи, който след обявяването на независимостта на страната през 1947г. става столица на Индия.

Огромно богатство на исторически и културни паметници е побрала индийската столица Делхи. Централно място в града е площад "Конат", който има кръгла форма, а в средата му е изграден приятен парк. Този площад в Делхи изпълнява функцията на нещо като делител на Стария град и Новия Делхи. От това най-пренаселено и най-оживено място в Делхи ясно се вижда контрастът между бедните квартали с техния мизерен начин на живот и модерните високи и лъскави постройки на Делхи.

Правителствените сгради и дворецът на вицекраля са замислени да бъдат изидгнати на най-високото място, а главните улици са Правителственият булевард "Раджпат", който днес доста прилича на просторен парк. Тук по време на празници се провеждат различни военни паради и манифестации. Друг основен булевард е "Джанпат", който е Булевардът на народа. Тук се роят голяма част от посетителите на Делхи, заради многото магазини за подаръци и сувенири.

Няма как да пропуснете Червената крепост в Делхи, която е исторически паметник от времето на управлението на монголите и Джама Масджид – най-голямата джамия в града.

4.7
Общо гласували: 7
5 6
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати