Мексико Сити

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Mexico City

Навярно някои може да се учудят, но Мексико се счита за една от най-добрите туристически дестинации в света. Редица холивудски продукции често поставят Мексико е ролята на „лошия” във филма, което на практика не граничи много с истината. Северноамериканската страна Мексико начело с нейната столица Мексико Сити (Mexico City) днес е една от най-посещаваните страни заради отличните комплексни условия, които тя предоставя на стоите посетителите.

В Мексико Сити древната история, множеството религиозни културни паметници, приятните природни условия, добрата база за туристите, която е достъпна срещу доста приемливи цени, както и многото възможности за забавление, правят столицата Мексико Сити и изобщо цялата страна доста атрактивно място за посещение.

Мексико Сити е столицата и най-голямото населено място на Мексико. Всъщност Мексико сити се нарежда на челните позиции сред най-големите мегаполиси на земята. Със своето население от близо 9 милиона души само в централните градски части и над 23 милиона в цялата агломерация Мексико Сити далеч надминава Ню Йорк по мащаби. Столицата на Мексико се разпростира на 1485 кв. км площ, а в съчетание с броя на населението Мексико Сити се превръща в най-гъсто населеният град на земята. От средата на миналия 20 век населението на Мексико Сити се увеличава повече от три пъти.

През 1950 г. броят на жителите е около 3 милиона. Днес властите на Мексико Сити признават, че е невъзможно да се преброят всички хора, живеещи в столицата. Предполага се, че минимум около пет милиона живеят в него без никакво жителство.

Първото селище на мястото на днешното Мексико Сити е основано през 1325 година от ацтеките (Aztecs) и за кратко време се превръща в главното населено място в тяхната държава. През 1521 година в града нахлува конкистадорът Ернан Кортес, който на практика изравнява тогавашното селище със земята, за да постави основите на днешното Мексико Сити .

Столицата на ацтеките била изградена на остров насред соленото езеро Тескоко (Lake Texcoco), който е в близост до историческия мексикански град Теночтитлан (Tenochtitlan). През 17 век обаче езерото е пресушено и днес няма следа от него. През епохата на испанските завоевания двата града се слели в една огромна островна столица, разположена на около 1000 хектара и с общо население около 200-250 хиляди души. Самото Мексико Сити носи името Теночтитлан до 16 век.

Мексико Сити

Историческият център на Мексико Сити попада във Федералният район, а останалите части от територията на столицата влиза в рамките на щата Мексико. Духовното и историческото начало на Мексико Сити са съсредоточени точно в старата част на града. Тук е разположен големият площад Zocalo. Целият историческия център и "плаващите градини" на Hochimilco в южните части на града са обявени за част от списъка със световното кълтурно наследство на ЮНЕСКО.

Около основния централния площад, само на няколко крачки едно от друго са разположени най-големите забележителности на Мексико Сити . Тук са градската катедрала, Националния дворец, Delran, древни руини на ацтеките. Този древен храм е открит случайно през 1978 г., докато работници копаели тук тунели за подземни електрически кабели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
44
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати