Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерата Снежанка

Пещерата Снежанка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пещерата Снежанка

Макар и труднодостъпна, пещерата Снежанка е една от най-красивите и интересните на територията на България. Тя е случайно открита през 1961 година от алпинисти, които се натъкнали на нея съвсем случайно. Групата влязла в пещерата Снежанка и прекарала там повече от 12 часа, захласнати от красивите скални образувания. Снежанка се намира в Баташката планина в Родопите, като е на разстояние само от 5 км от град Пещера. пещерата Снежанка е абсолютно благоустроена, обезопасена и електрифицирана. Тя е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

За да достигнете до Снежанка е необходимо да минете сравнително дълъг и доста труден преход. Предстои ви да изкачите дълга около 830 метра стръмна еко пътека. Цялото разстояние се преминава за около половин час, ако сте в добро физическо състояние или за около 45 минути, ако не сте страстен катерач или планинар. Преди това, за да поемете по правилния път, който води в посока пещерата Снежанка, трябва да хванете отклонението от главния път от град Пещера към Батак. Тук трябва да преминете два километра доста тесен асфалтов път, по който с доста трудности могат да се разминат два автомобила. Този път води до паркинг, където може да оставите автомобила си и да поемете по прехода към Снежанка.

Смята се, че пещерата Снежанка е образувана водите на река през епохата на леванта, а през периода на кватернера продължава да се дооформя. Постоянната годишна температура из залите и коридорите на пещерата Снежанка е около 6 градуса. С обща дължина само от 145 метра Снежанка е не особено голяма пещера, но за сметка на това невероятно красива. В нея може да видите т.нар. синтрови езерца и драперии, които са изумително красиви скални формирования.

Пещерата Снежанка

Няколко невероятни зали може да разгледате в пещерата Снежанка. Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. В "Голямата зала" и в залата, която носи името наречена "Жилището", са намерени глинени съдове и предмети, изработени от човешка ръка, без да се ползва грънчарски колело. Смята се, че те са принадлежали на траките. Една от галериите носи красивото име Вълшебната зала. Цялата е изградена от снежнобял кристален синтър, а водните влияния както и природните фактори са обединили усилия, за да изваят една красива фигура. Става въпрос за самата Снежанка, която дава името на цялата пещера.

Навсякъде по дължината на тези 145 метра в пещерата Снежанка може да видите невероятно красиви сталагмити, сталактити, сталактони, като най-големият измерен сталактит е с дължина 1.27 метра. Тракийското присъствие в Снежанка е оставило следи в средата на пещерата, където са се запазили кръгли огнища. Около тях са открити артефакти и кости от животни от ранножелязната епоха. Смята се, че траките са използвали пещерата Снежанка като скривалище.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати