Пещерата Снежанка

19.11.2010
Пещерата Снежанка

Макар и труднодостъпна, пещерата Снежанка е една от най-красивите и интересните на територията на България. Тя е случайно открита през 1961 година от алпинисти, които се натъкнали на нея съвсем случайно. Групата влязла в пещерата Снежанка и прекарала там повече от 12 часа, захласнати от красивите скални образувания. Снежанка се намира в Баташката планина в Родопите, като е на разстояние само от 5 км от град Пещера. пещерата Снежанка е абсолютно благоустроена, обезопасена и електрифицирана. Тя е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

За да достигнете до Снежанка е необходимо да минете сравнително дълъг и доста труден преход. Предстои ви да изкачите дълга около 830 метра стръмна еко пътека. Цялото разстояние се преминава за около половин час, ако сте в добро физическо състояние или за около 45 минути, ако не сте страстен катерач или планинар. Преди това, за да поемете по правилния път, който води в посока пещерата Снежанка, трябва да хванете отклонението от главния път от град Пещера към Батак. Тук трябва да преминете два километра доста тесен асфалтов път, по който с доста трудности могат да се разминат два автомобила. Този път води до паркинг, където може да оставите автомобила си и да поемете по прехода към Снежанка.

Смята се, че пещерата Снежанка е образувана водите на река през епохата на леванта, а през периода на кватернера продължава да се дооформя. Постоянната годишна температура из залите и коридорите на пещерата Снежанка е около 6 градуса. С обща дължина само от 145 метра Снежанка е не особено голяма пещера, но за сметка на това невероятно красива. В нея може да видите т.нар. синтрови езерца и драперии, които са изумително красиви скални формирования.

Пещерата Снежанка

Няколко невероятни зали може да разгледате в пещерата Снежанка. Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. В "Голямата зала" и в залата, която носи името наречена "Жилището", са намерени глинени съдове и предмети, изработени от човешка ръка, без да се ползва грънчарски колело. Смята се, че те са принадлежали на траките. Една от галериите носи красивото име Вълшебната зала. Цялата е изградена от снежнобял кристален синтър, а водните влияния както и природните фактори са обединили усилия, за да изваят една красива фигура. Става въпрос за самата Снежанка, която дава името на цялата пещера.

Навсякъде по дължината на тези 145 метра в пещерата Снежанка може да видите невероятно красиви сталагмити, сталактити, сталактони, като най-големият измерен сталактит е с дължина 1.27 метра. Тракийското присъствие в Снежанка е оставило следи в средата на пещерата, където са се запазили кръгли огнища. Около тях са открити артефакти и кости от животни от ранножелязната епоха. Смята се, че траките са използвали пещерата Снежанка като скривалище.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.7
Общо гласували: 6
5 5
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати