Връх Мусала

13.04.2010
Връх Мусала

Връх Мусала е най-големият, най-величественият и живописен връх не само на територията на България, но и за цяла Югоизточна Европа и по-специално Балканския полуостров. Със своята височина от височина 2925 метра връх Мусала заема шесто място сред най-високите планински точки, веднага след Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиринеите и Етна. Мусала се извисява достолепно в източната част на Рила планина, която е разположена в „гозападна България, като върхът е в рамките на национален парк Рила. Средната годищна температура на Мусала е 3.1 градуса, а снежната му покривка се задържа в продължение на 8 месеца.

Смята се, че произходът на името Мусала идва от турски език и се превежда буквално като „пътя към бога”. По-конкретно името на върха най-вероятно идва от Мус Алах, което от турски означава „планината на Алах”. Името идва от още от времената, когато България е под турско владичество. През периода 1949–1962 година върхът Мусала се е наричал Сталин, кръстен на руския диктатор Йосиф Сталин. Първите писмени сведения за покоряването на Мусала датират още от античността - от времето на Филип Македонски – бащата на Александър Македонски.

Недалеч от известния курорт Боровец и на около 80 км от София. През лятото се посещава от много туристи от целия свят, но най-много от планинари от България и съседните страни. На върха е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. От самата метеорологична станция можете да получите печата за посещението на Мусала, който е една от 100-те национални туристически забележителности.

Ако погледнете Мусала от северна посока, той има формата на конус, изграден от здрав гранит.

Мусала и леденото езеро

В южна посока планинските му склонове се сливат с циркуса на Маричините езера, които са заграден от върховете Манчо, Маричин чал и Близнаците. Зад тях се величаят върховете Овчарец, Песоклива вапа, Суха вапа, Ковач и Канарата. От тук в южна посока може да видите и красивата Пирин планина с нейния най-висок връх Пирин. Западното подножие на Мусала се очертава от долината на Бели Искър, зад която се издигат мощната верига на Ска-кавиците, Шишковица, а още по-далеч остават Мальовица, Погледец, Водния чал и Рилец.

За първи път през зимата Мусала е покорена през 1923 г. от малка група от софийското туристическо дружество „Алеко Константинов”, която е ръководена от известния писател, изследовател и планинар Павел Делирадев. През 1932 г. по случай Втората полярна година на върха бе построена първата в България високопланинска наблюдателница, която е най-високата в Югоизточна Европа. Днес на това място е запазена сградата на най-старата хижа Мусала, построена още през 1924 г. До нея е постройката, която е строена през 1928 - 1930 г.

Изкачването на връх Мусала е нещо неповторимо и доста интригуващо. Около 50, 000 души всяка година предприемат поход за покоряването на Мусала. В подножието на самия връх е разположен зимният курорт Боровец. Куротните хотели в Боровец са разположени по склоновете на връх Мусала . Има два начина да покорите Мусала – единият е лесен, а другият по-труден и е свързан с продължително изкачване на планинските склонове. Лесният начин всъщност представлява вземането на лифта от Боровец. Разбира се, той няма да ви отведе директно до Мусала, а само до Ястребец. От тук трябва да следвате маркировката, която води до хижа Мусала, а оттам и до самия връх. Целия поход ще ви отнеме около 3-4 часа.

С лифта до хотел Ястребец може да стигнете за около 30 минути. Ако тръгнете пеша от Боровец са ви необходими около 4, 5 часа. От хижа Мусала, която е разположена на 2, 430 метра надморска височина до самия връх Мусала се стига за около 1, 5 – 2 часа, минавайки през Еверест, която е най-високо разположената планинска хижа в България.

3.9
Общо гласували: 9
5 2
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати