Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерата Дяволско гърло

Пещерата Дяволско гърло

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Изхода на Дяволското Гърло

В природно богатия район на планината Родопи, която е разположена в Югозападната част на България, край невероятно красивото и величествено Триградско ждрело, се намира едно от най-интересни и уникални природни кътчета в България – пещерата Дяволско гърло. Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формирана в резултат на пропадането на земните пластове. Пещерата е разположена на 1, 5 километра северно от село Триград в самата местност на Триградското ждрело.

Пещерата Дяволско гърло е един от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, като печат може да вземете от хижа "Триградски скали". Пещерата е отворена за посещения през топлите месеци на годината от 8 до 18 часа. Цялата и дължина е около 1 километър, но позволени за туристите са разходките и обиколката на първите 350 метра от нея. Средната температура в Дяволското гърло е около 8 градуса по Целзий. Пешерата Дяволското гърло е изцяло благоустроена и обезопасена. Електрифицирана е, а стълбите, изкачващи се край бучащите води на подземния водопад, са обезопасени с бетонен парапет.

Дяволско Гърло

Преди да се нарече Дяволското гърло пещерата носи името "Ахорлакимето" . То има турски произход и буквално означава “клокотник”. За първи път в Дяволското гърло проникват българските алпинисти Николай Корчев и Елена Подарева. Те предприемат своето приключение из неизследваните все още дебри на пещерата през лятото на 1961г. като посредством алпийски парапет те достигат до голямата зала и продължават още 100м по течението на реката.

Името на пещерата Дяволското гърло идва от формата на входа, която доста наподобява дяволска глава. Дяволското гърло се намира при надморска височина 1150 м. Основната й част се състои от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина. В резултат на това се образува огромна зала, която носи тематично името Бучащата зала. На дължина тази част от Дяволското гърло достига 110 метра, като ширината й е около 40 метра. Ако погледнете нагоре ще видите, че над вас остава огромно пространство, което е с висоична около 35 метра.

Известно е, че в входната зала на Деветашката пещера може да се побере цялата катедралата "Св. Александър Невски" – толкова внушителни са размерите на тази глаерия. 35-метровата зала на пещерата Дяволското гърло се нарежда на второ място по размери след тази зала. От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, по дължината на която се достига до основата на водния поток. Предстои ви да преминете 301 стъпала нагоре, които извеждат покрай подземния водопад до повърхността. Точно по време на това изкачване можете да наблюдавате най-добре огромния подземен водопад с неговите 42-метрови спускаши се водни маси.

Пещерата Дяволско Гърло отвън

В Голямата зала на Дяволското гърло водата укротява силата си и потича като голяма подземна река. От края на Голямата зала до дъното са картирани 272м хоризонтални галерии, пресечени от 13 прага с големина от 0, 6м до 8м с обща денивелация 38м. Проникването в тази част на Дяволското гърло се извършва предимно с лодка. Пропастта завършва с дълбоко езеро – сифон. Ширината на подземните галерии варира от 2 - 10 м, а височината над 4м, като на повече места тавана не се вижда. Последните 30 м височината е от 4 до 10м. Изходът на Дяволското гърло е достъпен за посещение с надуваема лодка, която можете да наемете тук на място.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати