Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Археологически резерват Плиска

Археологически резерват Плиска

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Археологически резерват Плиска

Цялото наименование на Археологически резерват Плиска е Национален историко-археологически резерват – Плиска. Той съхранява в себе си останките на една от бившите български столици Плиска, като е разположен 28 километра североизточно от град Шумен и на 2 километра от съвременният град Плиска. Днес Археологически резерват Плиска е една от най-големите и интригуващи забележителности в този район на северозападна България. Целият комплекс е обявен за една от 100-те национални туристически забележителности.

Огромно е историческото значение на Плиска като столица на Българската държава, в резултат на което днес в възможно да се обособи Археологически резерват Плиска. Плиска е столица на страната от нейното създаване през 681 година от хан Аспарух, до 893 година. Наред с това тя е и един от най-големите и богати градове в цяла Европа. Самата Плиска е построена насред равно поле, където няма естествени природни прегради, но за сметка на това за сигурността й са изградени три отбранителни пояса.

Целият Археологически резерват Плиска е разположен на площ от 23 кв. км.

Останките от Плиска

Първият пояс представлява дълбок земен ров с висок насип, който огражда Външния град. Вторият пояс на днешния Археологически резерват Плиска е направен от големи плочи, които са подредени във висока около 2, 5 метра крепостна стена. Във всички стени има по 2 петоъгълни кули и порта, а главният вход е на източната крепостна стена. Третият пояс представлява тухлено укрепление, защитаващо главната бойна част на укреплението.

Едно от традиционните мероприятия, които се провеждат ежегодно в националния историко-археологически резерват "Плиска" е Летният археологически семинар. В него вземат участие ученици от различни гимназии в България, които правят разкопки заедно с археолозите и слушат лекциите на известни български историци. Една от най-забележителните постройки в Археологически резерват Плиска е базилика.

Древният български град Плиска

Тя е оградена и защитена с високи над 4 метра стени със зъбери. Базиликата представлява дворцов църковен комплекс, в който влизат катедралата, както и архиепископският дворец и манастир, разположен край Националния историко-археологически резерват "Плиска". Базиликата е завършена около 875 г. Със своята площ от 2920 кв. м тя е била най-голямата християнска катедрала през Средновековието в цяла Югоизточна Европа.

Този религиозен комплекс в Археологически резерват Плиска е важен паметник на българщината от онези средновековни времена между втората половина на 9 и средата на 11 век. Важната роля на базиликата е доказана от факта, че в продължение на около 250 години изпълнява функциите едновременно на катедрален храм, княжеска, епископска и манастирска църква. Освен това е главно средище на духовно-религиозния живот на столицата Плиска и като цяло на ранно-средновековна България.

Останки в Плиска

Разбира се, в Археологически резерват Плиска има и манастирските помещения, които са разположени дворната площ на север от резиденцията. Тук основните помещения са тези на кухнята и трапезарията. В източното крило на двора е открита двуетажна сграда с 10 абсолютно еднакви стаи. Това са килиите, които се обитават от монасите. В средата на двора може да се види големият манастирски кладенец, а непосредствено до него е разположена втората баня, която в миналото е имала доста интересна и впечатляваща конструкция.

Археологически резерват Плиска е включен в списъка със 100 национални туристически обекта, изготвен от Българския туристически съюз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
55
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
читател
читател
15.03.2012 14:37
Плиска не се намира в северозападна България, както сте отбелязали в първи абзац, а е в североизточна.
0
0