Римска крепост Хисар

07.10.2010
Римска крепост Хисар

Град Хисар, който е разположен в централната част на България от векове, дори хилядолетия се слави с минералните си извори и лечителните способности, които те притежават. Хисар освен това е и място, където са успели да се запазят в максимално добра степен останките на Римската крепост, която е свидетел, че тези земи някога са били процъфтяващо и благоустроено място. Вълшебството на целебните извори на Хисар е било използвано още в петото хилядолетие преди новата ера, когато тук възниква праисторическо селище от късния неолит на тракийското племе беси. Благодарение на изворите селището се разраствеа и започва да просперира.

През 46 г. град Хисар е завладян от римляните, които били ценители на лечебните свойства на термалните извори. Като част от Римската империя Хисар се превръща в развит административен център с името Аугуста. Малко по-късно готите го нападат и селището е опожарено. През 293 г. римският император Диоклециан го възстановява и му дава статута на град - Диоклецианопол. По това време започва строителство на всичко необходимо за един добре устроен античен град - широки и прави улици, които били украсени със статуи на богове.

Имало е и амфитеатър, мраморни бани, красиви дворци и вили за римската аристокрация. Стабилна крепостна стена, издигната от тракийски майстори е осигурявала защитата от вражески нападения. Самата Стена на Римска крепост Хисар е една от най-добре съхранилите се от този тип паметници не само в България, но и на целия Балкански полуостров.

Римска крепост Хисар има форма на почти правилен четириъгълник. Изградена е със смесена зидария, представляваща пояси от четири реда тухли. Височината й заедно с парапета и зъберите е достигала до 12 метра. През 5 в. Римска крепост Хисар е била превзета иразрушена от хуните. Малко по-късно под византийско управление Римска крепост Хисар е напълно възстановена, което в първа стъпка към по-нататъшния й разцвет.

Днес Римска крепост Хисар е основната историческа атракция в самия град. Заобиколена от красиви паркове тя предлага на посетителите си да видят римски укрепления, части от които са запазени в доста голяма цялостност. Римска крепост Хисар съставлява стария град Хисар, който е обявен за археологически резерват, в който могат да се видят тракийска гробница, разкопките на римски терми, казарми и административни сгради.

По своята запазеност и оригиналност укрепителната система и архитектурата на римския град Диоклецианопол, наречен по-късно Хисар, се нарежда на едно от първите места в Европа. Днес на много места крепостната стена достига височина до 11 метра. В южната част на. Римска крепост Хисар има отлично запазена порта, която се извисява на 13 м. височина. Според археологическите проучвания някога крепостта е имала цели 44 кули , а през целия античен град е можело да се влезе през четири големи портала.

По голямата част от запазилата се градска може да се види днес в централния градски парк до извор “Момина сълза”. Тук се намира най-представителната обществена сграда - т.нар. резиденция. Тази резиденция представлява голяма двуетажна постройка, чиито помещения завършват с внушителни сводове. В непосредствена близост до нея е разположен на площ от около 2000 кв.м. комплексът, който е бил баня. Вътрешната страна помещенията са били облицовани с бял мрамор, а за отопление е била използвана минералната вода.

В Римска крепост Хисар има амфитеатър, който е бил едно от най-посещаваните и любими места на хората в онази времена. Амфитеатърът е бил построен през първата половина на 4 век. Днес от него отлично запазена е арената и обслужващите амфитеатъра помещения. Амфитеатърът в Римска крепост Хисар е служел за развлечения и отдих. Тук са се провеждали различни състезания и борби с животни, но на тази арена не се е проливала кръв.

3.8
Общо гласували: 6
5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати