Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Къкринско ханче

Къкринско ханче

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Къкринско ханче

Къкринското ханче е едно от най-известните и емблематични места, в които се случват повратни моменти от българската история. Навярно това, с което Къкринското ханче ще остане завинаги в аналите е, че то е неразривно свързано с революционната дейност на Апостола и най-голям боец за българското освобождение от турско робство - Васил Левски. Къкринското ханче е мястото, където Левски нощува за последно преди да бъде уловен от турските заптиета в ранното утро на 27 декември 1872 г.

Къкринското ханче днес представлява музей, разказващ за историята на региона през вековете. То се намира в село Къкрина, Област Ловеч, като е само на 17 километра в източна посока от град Ловеч. Къкрина и самото Къкринско ханче е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Къкринско ханче

Тук през цялата година непрекъснато прииждат посетители, желаещи да видят това място, където преди 2 века са се провеждали заседания на местния революционен комитет и са намирали подслон някои от най-отявлените комити. Къкринското ханче е отворено за посетители ежедневно, като почивни дни са само понеделник и вторник.

Съществуват писмени документи, които доказват, че Къкринското ханче е наето от Христо Цонев - Латинеца по поръчение на Българския революционен централен комитет (БРЦК) от. След залавянето на Левски и двамата му последни придружители до София — Никола Цвятков и Христо Цонев, Къкринското ханче е изоставено. Пред специалния съд Васил Левски не издава своите съмишленици и двамата му съратници са освободени. Никола Цвятков и Христо Цонев се завръщат по домовете си в Ловеч, но Христо Цонев не подновява дейността си в ханчето.

След Освобождението Къкринското ханче е тотално занемарено, като е изоставено и никой не се грижи за постройката. В края на 19 век. Огромен пожар буквално разрушава това революционно българско средище до основи. През лятото на 1901 г. проф. д-р Парашкев Стоянов, който бил тогава лекар в Ловешката болница, заедно с Никола Цвятков, посещава руините на ханчето.

Благодарение на фотографиите на проф. Стоянов успяват да се запазят размерите на основите на Къкринското ханче . На 26 декември 1901 г. родолюбиви българи от Ловеч и Къкрина поставят паметна плоча на мястото. На 5 юни 1924 г. по инициатива на. д-р Никола Сяров, който бил родом от Къкрина, се основава граждански комитет "Васил Левски", чиято главна цел е да възроди Къкринското ханче.

Благодарение на упорития труд и дейност по набиране на средства, основният камък на новото Къкринско ханче е положен на 11 април 1926 г. Самата постройката е завършена в края на 1926 г., но не започва от тогава да функционира като музей. В продължение на години се събират експонати и снимки и в крайна сметка официално музеят „Къкринско ханче ” е открит на 10 май 1931 г. Днес посетителите могат да видят в двора плет по подобие на този, който Левски се е опитал да прескочи в опита си да избяга от турците.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати