Къкринско ханче

30.04.2011

Къкринското ханче е едно от най-известните и емблематични места, в които се случват повратни моменти от българската история. Навярно това, с което Къкринското ханче ще остане завинаги в аналите е, че то е неразривно свързано с революционната дейност на Апостола и най-голям боец за българското освобождение от турско робство - Васил Левски. Къкринското ханче е мястото, където Левски нощува за последно преди да бъде уловен от турските заптиета в ранното утро на 27 декември 1872 г.

Къкринското ханче днес представлява музей, разказващ за историята на региона през вековете. То се намира в село Къкрина, Област Ловеч, като е само на 17 километра в източна посока от град Ловеч. Къкрина и самото Къкринско ханче е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Къкринско ханче

Тук през цялата година непрекъснато прииждат посетители, желаещи да видят това място, където преди 2 века са се провеждали заседания на местния революционен комитет и са намирали подслон някои от най-отявлените комити. Къкринското ханче е отворено за посетители ежедневно, като почивни дни са само понеделник и вторник.

Съществуват писмени документи, които доказват, че Къкринското ханче е наето от Христо Цонев - Латинеца по поръчение на Българския революционен централен комитет (БРЦК) от. След залавянето на Левски и двамата му последни придружители до София — Никола Цвятков и Христо Цонев, Къкринското ханче е изоставено. Пред специалния съд Васил Левски не издава своите съмишленици и двамата му съратници са освободени. Никола Цвятков и Христо Цонев се завръщат по домовете си в Ловеч, но Христо Цонев не подновява дейността си в ханчето.

След Освобождението Къкринското ханче е тотално занемарено, като е изоставено и никой не се грижи за постройката. В края на 19 век. Огромен пожар буквално разрушава това революционно българско средище до основи. През лятото на 1901 г. проф. д-р Парашкев Стоянов, който бил тогава лекар в Ловешката болница, заедно с Никола Цвятков, посещава руините на ханчето.

Благодарение на фотографиите на проф. Стоянов успяват да се запазят размерите на основите на Къкринското ханче . На 26 декември 1901 г. родолюбиви българи от Ловеч и Къкрина поставят паметна плоча на мястото. На 5 юни 1924 г. по инициатива на. д-р Никола Сяров, който бил родом от Къкрина, се основава граждански комитет "Васил Левски", чиято главна цел е да възроди Къкринското ханче.

Благодарение на упорития труд и дейност по набиране на средства, основният камък на новото Къкринско ханче е положен на 11 април 1926 г. Самата постройката е завършена в края на 1926 г., но не започва от тогава да функционира като музей. В продължение на години се събират експонати и снимки и в крайна сметка официално музеят „Къкринско ханче ” е открит на 10 май 1931 г. Днес посетителите могат да видят в двора плет по подобие на този, който Левски се е опитал да прескочи в опита си да избяга от турците.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати