Шуменска крепост

26.03.2010
Шуменска крепост

Шуменската крепост (Shumen Fortress) е една от най-големите и интересни средновековни крепости, останали по българските земи. Тя е включена в рамките на историко - археологически резерват “Шуменска крепост”, който се намира в парка “Шуменско плато”, разположен само на 3 км в западна посока от центъра на град Шумен. Самата Шуменска крепост и нейните интересни руини доминират високо над околния район, а място на крепостта е известно и като Стария град на Шумен.

Смята се, че укрепление на това високо плато е имало преди повече от 3 200 години. Още през ранно желязната епоха, през 12 век пр. н.е. по тези земи е имало организирана човешка дейност. През вековете предшественици на днешната Шуменска крепост са издигали и траки, и римляни, византийци, и българи. Най-вероятно укреплението е построено на четири платформи в ранната и късна античност, а през Средновековието е било разширена.

Официалната версия за първото укрепление е, че то е издиганто от тракийското племе гети около 1200 г. пр.н.е. Неговият крепостен зид ограждал равната достъпна от юг и запад поляна. В източна и северна посока защита осигурявал скалният венец, който е с височина от около 10 метра. Смятайки кога е построена Шуменската крепост става ясно, че тя е съществувала по времето на Приамова Троя. През 5 век пр.н.е. Шуменската крепост е подсилена с втора успоредна на нея стена, която в момента попада под средновековния зид на външния град.

Shumenska Krepost

Докато славяните населявали земите около Шуменската крепост аварите успяват да я превземат и да я разрушат. Малко по-късно структурата й е възстановена от българския хан Омуртаг. През 9 век е построена цитаделата на Шуменската крепост. След този момент тя отново се превръща във важен пункт и основно седалище на градските владетели. Смята се, че през този период възниква и самото име Шумен.

Има две версии относно произхода на името. Първата е, че Шумен идва от името на Цар Симеон Велики, като връзката е между наименованията Симеонис - Шимеонис - Шумен. Втората хипотеза е, че най-вроятно името идва от шума, защото наоколо е силно залесено място с много гори. Поради близостта си до българските столици Плиска и Велики Преслав, Шуменската крепост е основно укрепление и има важна военна роля по времето на Първата българска държава. През 1001 г. Шуменската крепост е завладяна от византийците, а през 30-те или 40-те години на 11 век е била разрушена от печенезите. Малко по-късно отново е възстановена.

Шуменската крепост е един от най-добре проучените археологически обекти в България. Според изследванията тя е достигнала своя най-голям възход по време на Втората българска държава. През онези средновековни времена Шуменската крепост се е използвала предимно като военно укрепление, но тя е имала и още доста различни функции.

Shumen fortress

Най-стабилната реконструкция на Шуменската крепост е направена по време на Втората Българска държава. Уязвимата страна на крепостта е била подсигурена с външен укрепителен пояс. Между двете петоъгълни кули на крепостта от основната стена е иззидано празното пространство. Нов вход към Шуменската крепост е направен малко по-надясно от тях. За неговата сигурност е била издигната и още една наблюдателна кула.

Шуменската крепост е най-голямата историческа забележителност на град Шумен. Тя е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Желаещите да разгледат останките на Шуменската крепост могат да го направят през цялото време на годината, като печат се взема от музея, който е изграден към крепостта.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.5
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати