Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Шуменска крепост

Шуменска крепост

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Шуменска крепост

Шуменската крепост (Shumen Fortress) е една от най-големите и интересни средновековни крепости, останали по българските земи. Тя е включена в рамките на историко - археологически резерват “Шуменска крепост”, който се намира в парка “Шуменско плато”, разположен само на 3 км в западна посока от центъра на град Шумен. Самата Шуменска крепост и нейните интересни руини доминират високо над околния район, а място на крепостта е известно и като Стария град на Шумен.

Смята се, че укрепление на това високо плато е имало преди повече от 3 200 години. Още през ранно желязната епоха, през 12 век пр. н.е. по тези земи е имало организирана човешка дейност. През вековете предшественици на днешната Шуменска крепост са издигали и траки, и римляни, византийци, и българи. Най-вероятно укреплението е построено на четири платформи в ранната и късна античност, а през Средновековието е било разширена.

Официалната версия за първото укрепление е, че то е издиганто от тракийското племе гети около 1200 г. пр.н.е. Неговият крепостен зид ограждал равната достъпна от юг и запад поляна. В източна и северна посока защита осигурявал скалният венец, който е с височина от около 10 метра. Смятайки кога е построена Шуменската крепост става ясно, че тя е съществувала по времето на Приамова Троя. През 5 век пр.н.е. Шуменската крепост е подсилена с втора успоредна на нея стена, която в момента попада под средновековния зид на външния град.

Shumenska Krepost

Докато славяните населявали земите около Шуменската крепост аварите успяват да я превземат и да я разрушат. Малко по-късно структурата й е възстановена от българския хан Омуртаг. През 9 век е построена цитаделата на Шуменската крепост. След този момент тя отново се превръща във важен пункт и основно седалище на градските владетели. Смята се, че през този период възниква и самото име Шумен.

Има две версии относно произхода на името. Първата е, че Шумен идва от името на Цар Симеон Велики, като връзката е между наименованията Симеонис - Шимеонис - Шумен. Втората хипотеза е, че най-вроятно името идва от шума, защото наоколо е силно залесено място с много гори. Поради близостта си до българските столици Плиска и Велики Преслав, Шуменската крепост е основно укрепление и има важна военна роля по времето на Първата българска държава. През 1001 г. Шуменската крепост е завладяна от византийците, а през 30-те или 40-те години на 11 век е била разрушена от печенезите. Малко по-късно отново е възстановена.

Шуменската крепост е един от най-добре проучените археологически обекти в България. Според изследванията тя е достигнала своя най-голям възход по време на Втората българска държава. През онези средновековни времена Шуменската крепост се е използвала предимно като военно укрепление, но тя е имала и още доста различни функции.

Shumen fortress

Най-стабилната реконструкция на Шуменската крепост е направена по време на Втората Българска държава. Уязвимата страна на крепостта е била подсигурена с външен укрепителен пояс. Между двете петоъгълни кули на крепостта от основната стена е иззидано празното пространство. Нов вход към Шуменската крепост е направен малко по-надясно от тях. За неговата сигурност е била издигната и още една наблюдателна кула.

Шуменската крепост е най-голямата историческа забележителност на град Шумен. Тя е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Желаещите да разгледат останките на Шуменската крепост могат да го направят през цялото време на годината, като печат се взема от музея, който е изграден към крепостта.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати