Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музей Параход Радецки

Музей Параход Радецки

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Музей Параход Радецки

Националният музей "Параход Радецки" е един от най-интригуващите български исторически паметници. Главната причина за това е, че той единствения и уникален за България плаващ музей.

Националният музей "Параход Радецки" е създаден като паметник, който пази през годините големия подвиг и саможертва на българския революционер и писател Христо Ботев и неговата чета. Като признание за смелия подвиг на Ботевата чета всяка година на 2 юни в цeнтъра на град Козлодуй пред паметника се организира специално шествие, което почти всички граждани на крайдунавското селище уважават с присъствието си.

Националният музей "Параход Радецки" в Козлодуй е създаден на 16 март 1982 год. В това музейно обединение влизат корабът – музей "Радецки", а също и картинната галерия създадена в предходните години между 1989 и 1990 година. Музеят е изцяло свързан с Ботевата тематика, живота и делото на Хр. Ботев и трагичната гибел на неговата чета. Самият кораб “Радецки” с течение на годините затвърждава статута си на символ на смелостта на българските дейци наосвобождение от турско робство.

Историята започва в началото на април 1876 г., когато под ръководството на Христо Ботев, Никола Обретенов и Георги Апостолов започнало сформирането на голяма чета, която трябвало да се прехвърли в България веднага след обявяването на Априлското въстание. За воевода на четата бил избран самия Христо Ботев. Към средата на май всичко около подготовката било готово. В хода и развитието на въстанието в страната Ботев и неговите помощници решили да насочат четата към Враца, тъй като силите на местната комитетска организация били запазени и съществували възможности за вдигането на въстание.

На 16-ти май Христо Ботев и част от четниците се качват от Гюргево на австрийския пътнически кораб “Радецки” - извършващ редовни плавания по река Дунав от Зимнич, Турну Мъгуреле, Корабия и Бекет. Към тях се присъединили и останалите доброволци, който били предварително разпределени в групи, за да не привличат вниманието на румънските власти. На злополучния 17–ти (29-ти по нов стил) май “Радецки” бил завладян, след което екипажът бил принуден да спре парахода на българския бряг до село Козлодуй.

На парахода Радецки Ботев пише своето безсмъртно писмо, адресирано до жена му и останало завинаги в историческата памет на българина. В последствие Ботевата чета се отправя към Враца. За няколко дни, сражавайки се с турските потери, четата достига врачанския балкан, но не получава подкрепа от местните комитети, които по същото време трябвало да вдигнат бунта във града.

Ботевата чета била принудена да води дълги битки без никакво подкрепление, в резултат на което на 20-ти май Ботев паднал убит. С разгрома на Ботевата чета Априлското въстание фактически завършва.

Австрийския “Радецки” е построен през 1851 год. В завода "Обуда" – Будапеща – намиращ се в рамките на тогавашната Австроунгария. Носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, славянин, словак по произход. Роден е 1766 год., а почива в 1858 год. В центъра на Виена е издигнат негов паметник, а до ден днешен неговия бюст е на носа на кораба “Радецки”.

Музей Параход Радецки е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати