Дворецът и ботаническата градина в Балчик

20.11.2010
Двореца в Балчик

Дворецът и ботаническата градина в Балчик (Balchik Castle) са едно от най-красивите места по българското черноморие. Тази интересна резиденция и прекрасно организираните и богати градини около нея могат да подействат вдъхновяващо на всеки, особено в съчетание с невероятната гледка към морския бряг. Дворецът в Балчик е всъщност лятната резиденция на румънската Кралица Мария, ботаническата градина е една от най-екзотичните, които могат да се видят в България, а заедно с двата религиозни храма, комплексът на Двореца и ботаническата градина в Балчик придобива завършеност.

До голяма степен очарованието на Двореца и ботаническата градина в Балчик се дължи на разнообразния стил и еклектиката на различни култури, които се преплитат тук. Дворецът и ботаническата градина в Балчик е едно от малкото места по света, където на едно място може да се видят християнски и мюсюлмански храм, при това без каквито и да е противоречия и претенции между двете религии.

Причината за това се корени в интересната натура на румънската кралица, която изповядвала екзотичната бахайска религия. Според каноните на тази религия принцесата оформила почти всичко в Двореца и ботаническата градина в Балчик – тук има прекрасна хармония между десетки култури и влияния. Именно тази екзотична смесица в съчетание с морския бряг на Черно море прави Двореца в Балчик едно от най-красивите и причудливи кътчета у нас.

Ботаническа Градина в Балчик

Самият град Балчик е разположен в Североизточна България, по северното черноморие, което се отличава с по-каменистия си и стръмен бряг в сравнение с южната част от бреговата ивица на Черно море. Съвсем близо до Балчик, Двореца и ботаническата градина са известните курорти Албена, Кранево, Златни пясъци и градовете Варна, Добрич и Каварна. Всъщност това красиво място е обединено в Архитектурно-парковият комплекс “Дворецът”. По проекта за изграждането на тази красива лятна резиденция и ботаническата градина работят италианските архитекти Америго и Аугустино, които започнали работа през 1924 г.

Кралицата на Румъния – Мария Александрина Виктория де Единбург се вклюбва в този скалист бряг край Балчик по време на Междусъюзническата война през 1913 г., когато Румъния напада България на 28 юни и добруджанската ѝ армия окупира българските територии до Тутракан-Балчик. Малко след това редица румънски културни дейци купуват земи в района край Балчик, в резултат на което това морско кътче се превръща в значително културно средище по Черноморието. През 1940 година земите са върнати отново на България, а Дворецът и ботаническата градина са обявени за туристическа атракция през 1980 г.

В Архитектурата на Двореца в Балчик на румънската кралица се преплитат по очарователен начин старобългарски, готически, ориенталски, мавритански елементи. Към двореца протича двореца кристалночистата вода на изворите "Бял кладенец" и "Чатал чешма". В самия двор на комплекса Двореца и ботаническата градина в Балчик е изграден параклисът "Стела Марис". Непременно трябва да се видят "Алеята на виното", "Алеята на вековете" "Висящите тераси", гробът на кралица Мария, "Божествената градина", градина "Английски двор", "Градината с кръстовидното водно огледало", "Мостикът на двореца и гаражите за яхти", "Мостът на въздишките".

Двореца на румънската принцеса в Балчик

Самата ботаническа градина е създадена на територията на лятната резиденция през 1955 г. Тя се разпростира с цялата си прелест на площ от 6, 5 хектара, а в нея могат да се видят прекрасно аранжирани около 2000 вида растения от целия свят. Наистина Ботаническата градина в Балчик е впечатляваща с екзотичните си растение и цялостния вид на парка на фона на резиденцията. В комплекса на Двореца и ботаническата градина в Балчик може да се види втората по големина колекция от кактуси в Европа. Тя отстъпва място единствено на кактусната колекция в Ботаническата градина в Монако. Ботаническата градина се стопанисва от СУ "Св. Климент Охридски".

Дворецът и ботаническата градина в Балчик са част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.9
Общо гласували: 11
5 2
4 6
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати