Боянската църква Св. св. Никола и Пантелеймон

31.03.2010
Боянската Църква

Боянската църква Св. св. Никола и Пантелеймон е един от най-забележителните храмове в България, най-вече заради това, че е пазител на уникални творби на българската средновековна живопис. Боянската църква "Св. св. Никола и Пантелеймон" е разположена в софийския квартал Бояна в полите на планина Витоша, която е прекрасен фон на цялата столица. Боянската църква е включена в списъка със световното историческо и културно наследство на ЮНЕСКО, като наред с това е и една от 100-те забележителности на България по списъка, изготвен от Българския туристически съюз.

Боянската църква "Св. св. Никола и Пантелеймон" е един от малкото цялостно запазили се средновековни религиозни паметници, достигнали до наши дни, и свидетелстващи за значимия принос на българското религиозно изобразително изкуство от този период в европейското културно общество. Самата сграда на Боянската църква е двуетажна, като е построена в края на 10-тото и началото на 11-тото столетие. По своята същност Боянската църква представлява двуетажна църква-гробница с долен етаж, предназначен за погребения и горен за семеен параклис.

В най-общ план Боянската църква е строена на три етапа. Източната й част е първата, която е издигната. Тя е малка, едноапсидна кръстокуполна сграда с вградени подпори, които формират вписан кръст. Построена е в края на 10 и началото на 11 в.

Втората част на църквата е пристроена в средата на 13 в. с дарени от севастократор Калоян и съпругата му Десислава средства. Именно тази част принадлежи към типа двуетажни църкви-гробници. Долният етаж е гробница на дарителите, като е покрит с полуцилиндричен свод с две ниши аркосолии, оформени в северната и южната стена. Горният етаж повтаря архитектурата на първоначалната Боянска църква. Той е бил семеен параклис. Фасадата на тази част от храма се отличава с керамопластичната си декорация. Последната част на Боянската църква "Св. св. Никола и Пантелеймон", издигната с дарения от местното население, се отнася към средата на 19 в.

Бояна Църксва

През 13 век по време на Второто българско царство Боянската църква търпи разширяване на конструкцията си, като сегашният й външен вид е резултат от ремонтните и реставриращи дейности от средата на 19 век. Стенописите в църквата са от 1259 година. Повече от 240 изображения по стените на храма в Бояна отразяват изключителните постижения на българската средновековна култура. В част от религиозните сцени са изобразени елементи от средновековния народен бит на българите.

Самото османско нашествие по българските територии не засяга Боянската църква Св. св. Никола и Пантелеймон, но през следващите векове съдбата й е нерадостна. През 17 век тя търпи разграбвания и разрушения, а през 18 век е буквално изоставена на произвола на съдбата, като никой не я стопанисва. Днес Боянската църква Св. св. Никола и Пантелеймон играе ролята на музей на българското изобразително изкуство. Обителта е заобиколена от прекрасен парк, който е създаден през 1917 г. по поръчка на цар Фердинанд. Поводът е нерадостен - за погребението на царица Елеонора.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4
Общо гласували: 5
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати