Църквата Света Троица в Банско

15.07.2010
Света Троица Банско

Църквата Света Троица в планинския курорт Банско е един от религиозните и духовни символи на селището, което е разположено сред палнинските хълмове на Югозападна България. Храмът Света Троица е една от най-големите исторически и културни забележителности на Банско. По своята същност Света Троица е трикорабна псевдо базилика. Този храм се счита за един от най-големите в страната, като е строен през далечната 1835 г. Света Троица е включена и в списъка със 100-те националсни туристически забележителности на Българския туристически съюз.

През 1835 местните строители - Григор Доюв, Лазар Глушков подемат инициативата по построяването на църква Света Троица. То станало възможно благодарение на материалната подкрепа на влиятелния търговец Лазар Герман (Голев). Самата подготовка за издигането на църква Света Троица започва някъде около 1810 година. Тогава се избира и точното място, което е отредено за издигането на храма. Най-подходящо се оказало неголям имот в самия център на селището, който е дарен от притежателите му - жители на Банско.

Първият дарител бил дядо Лазко. Интересен факт е, че по време на турското робство българите са имали право да издигнат своя църква само на място, където преди това също е имало религиозна постройка. За да получат правото да построят Света Троица жителите на Банско тайно закопават кръст и икона в този централен парцел на селището.

Църквата Света Троица в Банско

Хитрите и предвидливи граждани на Банско са действали един ход пред турските упоравници. Българите са знаели, че църквата Света Троица ще бъде много по-голяма от позволеното (по време на турското робство никоя църква не е можела да надминава с размера си която и да била джамия). Именно заради това в българския храм присъства религиозен символ и на турската вяра.

На големия камък над централния вход на църквата са изобразени кръст, придружаван от двете му страни от полумесец със звезда. Когато църквата Света Троица вече е построена, турската власт заповядва нейното събаряне, защото не може Христос да има по-голям храм от Мохамед. В отговор на това банскалии йезоитски отговарят, че щом храмът носи символите и на двете вери, то той е и за последователите на Исус и за тези на Мохамед.

Събирането на средствата за църквата Света Троица е било доста трудно и мъчително за жителите на Банско. То станало на два етапа, като и двата пъти те дали всичко възможно, за да се събере достатъчното за довършване на така желаната църква. Отговорникът на строежа призовал всеки можещ и сръчен мъж от селото да се включи в издигането на Света Троица. Така около 350 майстори, каменоделци, зидари и дърводелци, калфи и чираци, доброволци от селото впрегнали сили и завършили святото дело.

Изографисването на църквата Света Троица, както и събирането на иконите е отнело дълги години на жителите на Банско.

в Света Троица икони

Иконостасът и рисунките по колоните, както и тези по свода в са дело на Велян Огнев. Този представител на Дебърската художествена школа е стопанинът и на уникално изографисаната и орнаментирана Велянова къща в Банско. Иконите вСвета Троица , са изписани от също прочутите майстори на Банската иконописна школа - Димитър и Симеон Молерови.

В краен резултат Света Троица става уникална и хармонична смесица от дърворезба, фрескова живопис и икони. В непосредствена близост до Света Троица е издигната и тридесет метрова часовникова кула-камбанария. Църквата е дълга 44 м, широка 22 м и е висока 9.5 м. 1855 г. Камбаните за кулата са изляти от двамата братя Велеганови, които изработват четири камбани, върху които пишат името на султана – отново, за да не предизвикат недоволството на турската власт.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.5
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати