Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Велянова къща град Банско

Велянова къща град Банско

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Велянова Къща в град Банско

Една от най-атрактивните забележителности на град Банско, която носи духа на миналото, е Велянова къща – стар възрожденски дом с уникална архитектура, типична за района и автентичен интериор. Велянова къща е най-оригиналната укрепена къща от епохата на възраждането в град Банско. Днес Велянова къща е обявена за архитектурно-етнографски музей, а уникалната му декоративна орнаментика се счита за паметник на културата с национално значение.

Веляновата къща датира от края на 18 и началото на 19 век и днес по нея са направени само някои козметични промени, които по никакъв начин не засягат автентични й вид. Къщата е подарена от жителите на Банско на Уста (майстор) Велян Огнев. Изявеният майстор се заема с декорацията на Веляновата къща, като с уникалната си работа, както по фасадата, така и в интериора, Велян Огнев я превръща в истинско произведение на изкуството. Веляновата къща има типичната за района архитектура – издигната е на два етажа, а на времето се е считала за една от най-модерните постройки в планинското градче.

Музей Велянова Къща

Веляновата къща е построена от камък и дърво. Тя има интересен чардак, а на всеки от двата етажа има по пет стаи. Както повечето от възрожденските домове в Банско и Веляновата къща има характерните тайници и скривалища, които са взаимосвързани в приземието. В скривалището има четири вратички от които да се излезне в четирите възможни посоки, които понастоящем са зазидани. След като Велян Огнев се нанася във Веляновата къща, той се жени за София, която е сестрата на Неофит Рилски.

Майсторът на Веляновата къща освен с надарени ръце е бил и с напредничав ум.

Той превръща една част от закритата тераса във вътрешна тоалетна и баня на етажа, преграждайки едно малко помещение. Подобно нещо през 19 век не е имало в нито една българска къща. Сред шедьоврите, завещани от майстора по стените на Веляновата къща е украсата на т.нар. "Синята стая". Особено впечатляващи са и изкусната дърворезба на големия централен чардак, а стенописите и интересните геометрични и растителни мотиви и фрагменти по украсата на югоизточната стая на южната фасада са същинско произведение на изкуството.

Във Велянова Къща Банско

Самата етнографска изложба се помещава в приземното помещение на Веляновата къща. На времето първият етаж на дома се е състоял от едно голямо помещение и две по-малки стаички, едната от които е служела за ателие на майстор Велян, а другата е използвана за скривалище при нъжда, тъй като е свързана с тайниците. Вторият етаж на Веляновата къща е отреден за живеене, като тук са стаите за гости, общото помещение, наричано „вкащчи”, както и типичната женска стая, където жените са тъкали, предяли и т.н. Общото помещение е мястото, където вечер цялата фамилия се събира около софрата.

Особено красива е личната гостна на София, наречена още „Синята стая”. Тя е изрисувана с моменти от градския облик на Венеция и Цариград на стените. Изящната й окраса и като цяло предназначението на тази стая не са били характерни за домовете по онова време. В това помещение на Веляновата къща има и автопортрет на майстор Велян, който обаче придава само щрихи от лицето на художника. Според историите, които се разказват и до днес изобразяването на човешки лица не е било една от силите на стопанина на Веляновата къща.

Веляновата къща е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати