Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Археологически музей Созопол

Археологически музей Созопол

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Археологически музей в Созопол

Няма спор, че Созопол е градът наследник на най-древното селище по българското Черноморие. Хилядолетия история пазят земите около Созопол, а като завещание за отминалите времена на слава и упадък, те са завещали множество артефакти, които могат да се видят и днес в експозициите на археологическия музей в града.

Първото селище на мястото на днешен Созопол възниква в края на 4 - 3 хил.пр.н.е. По-късно гръцки преселници от Мала Азия основали града-държава Аполония, който се превърнал в най-големият и най-богатият град по българското Черноморието. В Аполония процъфтявали изкуството и търговията. Днес Созопол е модерен морски комплекс, който съчетава съвременния дух с древното си самосъзнание. В града могат да се видят над 200 къщи от средата на 18 и началото на 19 век, а тесни и къси калдаръмени улички придават романтичност на Стария град Созопол.

След като Аполония Магна (Велика) е завладян от римляните през 72 г. пр. н.е. той е ограбен, а крепостната стена е разрушена. Созопол е завладян и ограбен от римляните, а крепостната стена е разрушена. През 4 в. селището отново достига до добри времена, като вече е известно с наименованието Созополис - град на спасението. Тогавашното селище е византийски град и твърдина в покрайнините на византийската столица Константинопол. Едва през 812 г. по време на управлението на кан Крум Созопол е включен за кратко в пределите на българската държава.

Днес множеството възрожденски параклиси, църкви и постройки из тесните улички на Созопол създават неповторимата атмосфера на това най-старо черноморско градче. Възрожденските къщи в града нямат равни със своята автентична архитектура. Старинните икони и дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от тази епоха.

Археологическият музей на Созопол е основан през 1961 г. и събира на едно място огромното историческо наследство на града от хилядолетия насам. В музея днес могат да се видят артефакти, които са уникати и не се повтарят в никой друх български музей. Голяма част от тях са достояние на обществеността и научните среди в страната и чужбина. Археологическият музей се помещава в сградата на храма "Светите братя Кирил и Методий", която през 1961 г. е дарена от Светият синод специално с цел изграждане на музея.

В района на Ссозопол от векове изплуват нови и нови артефакти, които са обществено достояние благодарение на археологическия музей в града. Най-общо е музея може да научите абсолючтно подробна информация за развитието и историческото минало на региона, както и да видите атрактивни колекции от рисувана древногръцка керамика, каменни котви, амфори, монети и други произведения на древното искуство.

Археологически музей - град Созопол е един от 100 национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печат може да се вземе в самия музей, който работи през лятото между 8:00-12:00 и 13:00-17:00 ч., а зимата – между 8:00-12:00).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати