Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Крушунски водопад

Крушунски водопад

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Крушунски Водопад

Крушунският водопад, известен още като местността Маарата, е едно приказно красиво място в Северна България. Районът на Крушунските водопади е най-голямата в страната водна травертинова каскада с много живописни прагове, басейни, разнообразни растителни и животински видове. Крушунският водопад е разположен на северния край на Деветашкото плато. От него град Ловеч е на 34 километра в западна посока. Съвсем близо до природната забележителност Крушунски водопад е и едноименното село, на което водопадът е кръстен.

До Крушунски водопад, който е разположен в южната част на Крушуна, може да се стигне изключително лесно. От площада на селцето Крушуна трябва да завиете надясно и не след дълго ще стигнете до място, където може да се паркира. Пътеката до водопада е добре изградена и леснопроходима и води точно до самата забележителност. Покрай водопада има изградени мостове, позволяващи на туристите да се полюбуват на природната красота на Маарата. Екопътеката заобикаля цялата зона на Крушински водопад, като позвоялва да се разгледа цялата система от водопади.

Крушунският водопад е образуван от множество карстови тераси. Трябва да последвате пътека, която води до пещерата, от която водопадът извира. В района изобилства от природни феномени, пещери и т.н. Тук може да посетите още пещерите Урушка Маара, Горник, Деветашка пещера. Пещерите Бонинска и Водопада също са разположени в района на Крушунския водопад. Тук имаоще два по-малки водопада, единият от които се казва Малката Маара.

Името на самото село идва от вид сокол „Коршун”, като тази птица съществува и до днес. Тукашните хора я наричат още Каняк, Каня. Теренът на село Крушуна и околностите се състои от варовити скали, карстови и бигорови образувания. Някъде през 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии, които също са доста интересни за посещение.

Районът на Крушунския водопад е богат на средки и изчезващи видове, включени в Червената книга на България. Тук се срещат доста ендемити и реликти и голямо разнообразие от ценни лечебни растения. Може да видите диви прасета, сърни и елени лопатари, а от хищниците преобладават лисици, чакали, по-рядко вълци. Все още тук може да се зърне бухал, скален бял орел(змияр), голям ястреб и други. Непосредствено до парк Маарата, в северната му част, има открита минерален извор, чиято вода е с доказана ефективност за лечение на кожни, на опорно-двигателния апарат и неврологични заболявания.

Ако решите да останете за по-дълго в красивия район на Крушунския водопад, може да отседнете в Гостоприемница "Маарата", която е в непосредствена близост до уникалния едноименен резерват. Тя разполага с механа, предлагаща вкусни местни ястиа и питиета. Има 4 двойни стаи и апартамент, всеки от които разполага със собствена баня и тоалетна, локално парно, сателитна телевизия, сауна и паркинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
57
48
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Pepi
Pepi
29.01.2013 01:04
Информационният сайт на Крушуна и водопадите
0
0
хиха
хиха
19.10.2012 15:04
красота
0
0