Езерото Окото в Пирин

07.10.2011
Езеро Окото в Пирин

Обградено от скали, образсли с ниски планински храсти, езерото Окото в Пирин планина е кристално чисто водно кътче от невероятно красивата природа на българските планини. Езерото Окото е част от Национален парк Пирин, който е един от трите национални парка на територията на България, включени в списъка на ЮНЕСКО със световното природно наследство, като част от програмата "Човек и биосфера" на организацията.

Официалната дата, след която национален парк „Пирин” вече фигурира в списъка със световното природно наследство на ЮНЕСКО е 1983 г.Началото на Национален парк "Пирин" е от 1962 г., когато той официално е създаден. Целият парк се разпростира на площ над 42 000 хектара, заети от вековни гори, удивителни и красиви мраморни върхове, сред които са се образували изумрудни езера и бистри реки.

Най-голямото водно богатство на Пирин са красивите езера. На брой те достигат до цели 186, като всички имат ледников произход и са разположени са в малки и големи циркуси. Фактът, че езерата в Пирин имат ледников произход е причина повечето от тях да имат сравнително голяма дълбочина. Те са кристално бистри, а поради голямата си надморска височината са и доста студени през цялото време на годината.

От високопланинските езера в България най-голямото пиринско езеро е Поповото, но то е едва на четвърто място по размери след Смрадливото, Долното Рибно и Близнака, които обаче са в рамките на планината Рила. Поповото езеро е и най-дълбокото на територията на Пирин. Планината е рекордьор по най-високо разположено езеро. Това е Горното Полежанско езеро, което се е образувало при 2710 метра надморска височина, като „бие” с един метър Леденото, което се намира под връх Мусала.

Езерото Окото в Пирин е част от групата на т.нар. Бъндеришки езера. Тя се разпростира на площ от 126, 7 декара в в централен северен Пирин. Разположена в Бъндеришкия циркус, те дават началото на река Бъндерица. Всички езера имат ледников произход, като са разположени върху гранитна основа. Общо 16 езера влизат в групата на Бъндерашките, като само пет от тях носят свои имена. Едно от тях е и езерото Окото. Другите са Жабешкото езеро, което е най-високото в групата, Дългото езеро - разположено най-навътре в долината на височина 2310 метра, Рибното Бъндеришко езеро, което е второ по големина и Муратовото езеро, известно още като Хвойнато или Овинато езеро.

Пирин - Езеро Окото

Езерото Окото е познато още с наименованието Равнашкото езеро. Окото е сравнително е малко езеро и е най-ниско разположеното в цялата група на Бъндерашките езера със своята височина при 2062 метра. Езерото Окото се намира на скален праг, непосредствено над хижа Вихрен . Този „близнак” на Окото в Рила планина също е получил името си от външния си вид. Езерото Окото в Пирин има овална форма и блестяща, гланцирана водна повърхност, която удивително напомня на око.

В действителност Окото е доста малко. На сто метра от него преминава туристическа пътека, от която на практика то не се забелязва. Езерото Окото достига на дължина 65 метра, а на ширина е само 57 м, което обуслава на практика кръглата му форма. Окото е разположено на площ от 2.6 декара и за тези си размери е много дълбоко. В най-дълбоката си част то достига до 5.4 метра. Водният обем на езерото Окото е 6600 куб. метра, а от свличащите се от него лавини, то бавно се затлачва.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати