Хотнишки водопад

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Хотнишки Водопад

Хотнишки водопад е още едно от местата, които доказват огромното природно богатство на България. Макар и не особено голям, Хотнишки водопад е един от най-интересните и красиви, които може да се видят в северната част на страната. Това е едно от местата, където човек за малко може да избяга от шума и напрежението на големия град, за да се потопи в спокойствието и приятните звуци на падащите води, които са подходящи за разхлаждане през горещите летни месеци.

Хотнишки водопад е малък естествен природен оазис, разположен само на 14 километра от старопрестолната столица Велико Търново и нейния символ – крепостта Царевец. До Хотнишкия водопад най-лесно може да се стигне по главния път София - Варна. На излизане от Велико Търново след около 8 километра при бензиностанцията на "Лукойл" има отбивка вдясно за село Хотница.

На два километра преди самото селото трябва да поемете по разклона вляво, като не е нужно да стигате до самото село. Сед разклона на още няколкостотин метра ще стигнете до малък паркинг, където може да оставите автомобила си и да се приготвите за красотата на самия Хотнишки водопад.

От самия паркинг започва и екопътеката, която отвежда до природната забележителност на село Хотница. След като преминете по малко дървено мостче ще стъпите на една обширна и тиха поляна, от която се открива невероятната гледка към Хотнишки водопад. Районът е изключително подходящо и приятно място за пикник или просто за разходка сред природата. За да стигнете до прохладните води на Хотнишкия водопад трябва да преминете преди това през поредица от дървени стълби.

Докато се любувате на красотата, спокойтвието и прохладата на Хотнишки водопад, може да посетите едноименния снек-бар. Разположен само на 20-тина метра от природната забележителност, от това място се открива приятна гледка. Заведението предлага традиционна българска кухня, разнообразни салати и специалитети, приготвени на жар, които определено ще допълни приятното чувство на цялата раходка до Хотнишки водопад.

Друга забележителност, сътворена от природата, която се намира в близост до Хотнишкия природен феномен е каньонът на село Емен, където също има екопътека. Самото село Хотница е доста атрактивно с това, че в последните години тук се заселват доста чуждестранни семейства – предимно англичани. Местните жители се шегуват, че нищо чудно в скоро време чужденците да станат повече от българите, които живеят в Хотница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
513
48
37
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Валентина
Валентина
26.01.2013 16:37
Това място е голяма красота, а екопътеката е страхотна
0
0
Мария Евтимова
Мария Евтимова
20.11.2012 13:31
В момента екопътеката над водопада е опасна за преминаване. Липсват стъпала на и така стръмните стълби, стърчат огромни пирони. Личи си, че не е направено нищо след усвояването на европарите. Мръсно и занемарено е. Жалко, защото мястото е красиво и с малко усилия ще доведе много туристи. Нещата около Емен и те не са цветущи. Но поне мостовете над реката са забранени за преминаване, за да се избегнат инциденти. Но пък и на двете места се кипрят огромни табели - "Изградено с финансиране от ЕС".....:)
0
0
Юлиян
Юлиян
04.06.2012 22:57
30 минутна еко пътека, не сизаслужава!
0
0