Връх Синаница

06.04.2010
Връх Синаница
Снимка: Boyko Kalatchev

Връх Синаница има славата на един от най-красивите върхове не само в Пирин, но и сред възвишенията на всички планини на българска територия. Връх Синаница носи от десетилетия, дори векове много имена, които са достигнали и до днес. Синаница е известен още и като Чуката, Разцепения връх и Варовитата чука. Връх Синаница достига до внушителните 2516 метра надморска височина

Невероятната красота на Синаница се дължи до голяма степен на розово-сивият мрамор, от който е изграден. Пирин планина е едно от най-добрите места за туристически обиколки и планински раходки, но самият Връх Синаница не е често посещаван от любителите на алпийските природни красоти. Навярно това до голяма степен се дължи на факта, че Синаница остава малко встрани от по-известните направления в Пирин, които често се посещават от туристите. Все пак ценителите на истински дивните планински върхове познават много добре красотата на Синаница и немалко от тях често предпочитат да поемат нагоре към розово-сивия мрамор.

Най-удобно е да стигнете до Връх Синаница, като използвате хижа Вихрен за изходен пункт. До самата хижа може да стигнете с автомобил, но нагоре към стръмните скали до върха трябва да продължите пеша. Освен от хижа Вихрен до красивия връх може да се стигне по планинските пътеки от хижите Беговица, известна още като Каменица), Яне Сандански или заслон Спано поле. Всички тези маршрути се изминават за интервал от два до шест часа.

Стигнете ли веднъж до Връх Синаница, ще разберете, че изкачването си е струвало усилията. Невероятна красота обхваща погледа отгоре, а той при хубаво и ясно време стига до Кончето и до самия връх Вихрен, който се извисява в североизточна посока. Погледнете ли на югоизток ще видите екстремния връх Каменица с неговите остри скални форми, които са предизвикателство за любителите на скалното катерене.

Връх Синаница не може да се сбърка с никой друг. Викат му Разцепения връх, защото в действителност той е разделен сякаш на две части. Този характерен външен вид на планинския красавец най-добре се забелязва, когато се гледа от ниско ниво, например от югозападно разположеният град Сандански. Връх Синаница също е любимо място на професионалните катерачи, като североизточната му отвесна скала, висока двеста метра, е призната за алпийски катерачески обект от категория „А”.

За първи път северният рид на Синаница е покорен от алпинистите Андрей Тодоров и Васил Настев през 1949 година. Първото зимно изкачване на тази северна 200-метрова скала на Синаница става през 1955 г. Тук, непосредствено под Връх Синаница, е разположено и едноименното Синанишко езеро, което се е образувало при височина от 2181 метра над морското равнище.

Със своите 11, 5 метра дълбочина то е сред 10-те най-дълбоки езера в цял Пирин. Разположено е на площ от 10, 1 декара, като е дълго 175 метра и широко 80 метра. Тези размери обуславят продълговатата форма на Синанишкото езеро, чиито води се оттичат подземно, а след 120 метра дават началото на Синанишката река, която е ляв приток на река Влахина. На североизточнит бряг на езерото е разположена и хижа Синаница.

4.1
Общо гласували: 8
5 4
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати