Река Сена

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Сена в Париж

Река Сена (Seine River) е една от емблемите на Франция. По своето бавно течение река Сена носи хилядолетната история на тукашните европейски територии, като същевременно допълва неповторимата атмосфера на доста големи и известни френски градове. Река Сена тече е северната част на страната, като води началото си близо до град Дижон, преминава през столицата Париж, като накрая се влива в Атлантическия океан чрез естуар. Една от легендите около река Сена разказва, как след като Жана Д’Арк (Jeanne d'Arc) била изгорена на клада, прахта й била посипана в течението на реката въпреки, че нейните тленни останки са се запазили и до днес.

Цялата Сена е дълга около 780 километра, като тя е пълноводна и плавателна река, която гъсто прорязва многото полегати хълмове от Парижкия басейн. Сена е важна транспортна артерия не само за рамките на Франция, но и за речната търговия в цяла Европа. По дължината на Сена се редят толкова много мостове, че никой не се е наел да установи точната им бройка. 37 са мостовете над Сена само в района на Париж, като още десетки са издигнати в околностите на френската столица.

Най-известните сред тях са Понт Луи-Филип (Pont Louis-Philippe) и Понт Ньоф (Pont Neuf), най-старият от които датира още от далечната 1607 година. Извън района на Париж, едни от емблематичните за Сена мостове са Понт де Норманди (Pont de Normandie), както и един от най-дългите в света кабелни мостове, който свързва Льо Хавър (Le Havre) и Хинфльор (Honfleur).

Река Сена

На река Сена се намира и историческият остров Сите, който се смята за първородната територия на френската столица и на който днес се издига величествената катедрала Света Богородица или по-известна като Нотр Дам. Надали Париж би имал този романтичен ореол, ако не беше спокойното течение на Сена. Благодарение на него крайбрежието на реката е едно от най-предпочитаните места за посещение от туристи във френската столица. Река Сена неизменно присъства и като естествен романтичен фон на различни снимки от Париж, както и на много филмови продукции.

Етимологията на името Сена идва от латинската дума Sequana, която пък е латинизираният вариант на келтско-галската дума Sicauna, която се превежда като „свещена река”. Други са на мнение, че Sequana е латинският вариант на Issicauna, което е умалително от Icauna, което било едно от галените имена на река Йона (Yonne River). Древните гали смятали, че Сена е приток на Йона. През 1991 година крайбрежието на Сена в Париж беше включено в списъка на Юнеско със световното културно наследство.

По време на 19 и 20 век течението на река Сена е било вдъхновение за прекрасните творби на много велики художници като Клод Моне (Claude Monet), Камий Писаро (Camille Pissarro), Анри Матис (Henri Matisse), Карл Фредрик Хил (Carl Fredrik Hill) и още ред други. Има много любопитни факти, свързани със Сена. Например в завещанието си, Наполеон е искал след смъртта си пре 1821 година, да бъде погребан по бреговете на Сена. Това негово желание, макар и посмъртно, така и не се осъществило. Някои от жертвите на Париж от клането през 1961 година са намерили смъртта си, като били хвърлени в речните води от моста Поинт Сен-Мишел и от сруги мостове.

Река Сена в Париж

През 1910 година нивото на Сена се покачва с 10 фута над нормата, което довежда до огромно наводнение на цял Париж и принуждава жителите му ужасени да се крият в аварийни укрития. Това е и най-голямото наводнение на града след това през 1658 година, когато водата на Сена е с няколко сантиметра по-високо.

Река Сена е и едно от „любимите” места на парижани за самоубийства. През 2007 година цели 55 тела са били извадени от водите, а през 2008 година тялото на популярен супермодел беше намерено в Сена. За интервал от 6 години над 306 тела на трупове са били намерени в реката, като най-много за един ден са открити 16 удавени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати