Базиликата Свети Петър в Рим

13.04.2010
Базика Свети Петър в Рим

Невероятната столица на Италия – Рим, е сред най-предпочитаните дестинации за посещение от милиони туристи от цял свят. Огромна е красотата и историко-културното налседство на Рим. Задължителна спирка е Ватикана, църквата Свети Петър и Ватиканските музеи. Макар и километричните опашки, в тези забележителни места се влиза доста бързо – от порядъка на половин час чакане. Минутите обаче нямат значение, имайки предвид крайната цел, постигането на която ще ви осигури достъп до невероятните творби на Микеланджело и Рафаело.

На площада Свети Петър (Piazza San Pietro) се намира и Базиликата Свети Петър, която е централно свещено място на Римокатолическата църква. Този величествен храм, със своите размери от 15 000 кв. м площ се счита за най-голямата католическа църква в света. Кръстена е на Свети Апостол Петър, който е погребан в нея.

През 2006 г. Ватиканът чества 500 години от полагането на основите на катедралата Свети Петър. Интересен факт е, че Свети Петър е бил изгорен на клада, след което му е направен е гроб. Върху гроба е построен параклис, а по-късно е построена и цялата базилика. Днес в нея може да видите и мемориални саркофази, в които са положени мощите на различни папи.

Първото, което ще ви направи впечатление във величествената фасада на Свети Петър е покривът, по периферията на който са поставени статуите на Исус Христос, висока 5, 65 метра, на Йоан Кръстител и 11-те апостола, без тази на самия Свети Петър. Височината на фасадата, построена от архитекта Мадерна, е 45 метра. На ширина фасадата на Свети Петър достига 115 м. На входа срещу портала се намира прочутата мозайка на Джото от края на 8 век – „Навичела”.

Базиликата Свети Петър доскоро се считаше за най-голямата катедрала в света. По мраморния и под за сравнение са отбелязани дължините на други катедрали, като дължината на „Свети Павел” в Лондон, която е 158 метра, Миланската катедрала, дълга 149 метра, Кьолнската катедрала – 136 метра, Парижката “Света Богородица” (Нотр Дам) – 130 метра, Исакиевският събор в Санкт Петербург, който достига до 112 метра дължина.

Св. Петър в Рим

Статуята на самия Свети Петър е разположена в края на централното помещение отдясно. Мнозина смятат, че тази статуя има чудотворни способности и многобройни поклонници от цял свят прилепват устни до бронзовия ѝ крак. Отвътре куполът има височина 119 метра, а диаметърът му е 42 метра, като се опира на четири стълба.

В подкуполното пространство над главния олтар на базиликата Свети Петър може да се види шедьовърът на Бернини – Балдахинът, висок 29 метра и разположен на четири колони, на които стоят статуи на ангели. През Балдахина се вижда катедрата на Свети Петър, която също едело на Бернини. Тя включва креслото на светеца, над което сияе Светият Дух. Вдясно от нея е надгробният паметник на папа Урбан VIII. Отляво се намира паметникът на папа Павел III. Всички тези блестящи произведения на изкуството са дело на един ученик на Микеланджело.

В базиликата Свети Петър може да видите един от най-гениалните шедьоври на Микеланджело – Пиета. Тази безценна творба е разположена в първата капела отдясно, а Микеланджело работи върху нея на 25-годишна възраст.

3.8
Общо гласували: 6
5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати