Замъкът Колчестър

15.11.2010
Замъкът Колчестър

Разположен сред прелестна живописна зелена градина, замъкът Колчестър (Colchester Castle) е един от най-добрите и автентични примери еза норманска средновековна архитектура на територията на Англия. Замъкът Колчестър се намира в едноименния английски град, който е разположен в източното графство Есекс, съвсем близо до бреговата ивица на Великобритания.

Замъкът Колчестър е построен от норманите (от Нормандия във Франция) около 1076 година, като част от отбранителните им система, която започват да изграждат след нахлуването си в английските територии през 1066 година.

Замъкът Колчестър е внушителна структура, която всъщност представлява най-голямото норманско укрепление, построено някога в тукашните земи. Замъкът колчестър е и първата крепост, която легендарния Уилям Завоевателят построява.

Конструирането на замъка Колчестър е ръководено от кралския придворен член Юдо де Ри. Смята се, че първоначалната крепост на това място е издигната на мястото на значителни останки от древен римски храм на Клавдий. В околностите на крепостта някога се е намирало древно римско селище от около 54 година. И днес тези руини могат да се видят при обиколката на замъка.

Смята се, че Гандълф (Gundulph), който бил епископ на Рочестър е отговорен за дизайна на Бялата кула, който е взаимстван от централната част на Лондонската кула (Tower of London), с което тези две постройки стават единствените в Британия с еднакъв земен план. Строителството на замъка Колчестър е продължило около 50 години. Основната структура на крепостта се състои от правоъгълен блок с по една проектирана кула на всеки ъгъл и една полу-кръгла апсида в южния край на източното ниво на замъка.

Замъкът Колчестър се отличава със зъберите си, издигнати на най-долното ниво, за които се предполага, че са издигнати доста набързо, по време на едно нападение от страна на датчаните.

Основните мнения са, че по това време замъкът Колчестър е имал четири етажа, но двата са се загубили в хода на времето и събитията. През 1726 година укреплението преминава към собствеността на Чарлз Грей, който бил член на парламента на Колчестър.

Той предприема значителна реставрация на замъка. На г-н Грей дължим интереснта италианска архитектура на фасадата с нейните кули, като тогава аристократът си е мислел, че това е оригинален римски стил. Успоредно с това са иградени красиви градини около замъка, а Грей допълва интериора с богата библиотека. Той също така конструира и червеният керемиден покрив на замъка Колчестър.

Днес Колчестър е обявен за Първи клас сграда, а в него посеителите могат да разгледат интересен исторически музей. Последната основна реставрация на замъка завършва през 1992 година, като оттогава там се помещава музея на цял Есекс, който разказва близо 2000-годишната история на областта.

3.5
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати