Препоръки за безопасност към туристите в планината това лято

25.06.2019
Препоръки за безопасност към туристите в планината това лято

Лято 2019 може да изненада туристите и на морето, и в планината с непостоянното си време. Затова Планинската спасителна служба при БЧК излезе с препоръки за безопасност към любителите на планината, които да ги предпазят от капризите на метеорологичните условия.

Спасителите съветват изобщо да избягваме преходи във високите части, когато не можем да разчитаме на добро време. Желаещите да посетят планината трябва задължително да се информират за актуалната прогноза на времето.

Също така задължително е да имате адекватна екипировка и да следвате само предварително уточнени маршрути и маркировки.

Планински туризъм

Друга препоръка на планинските спасители е да имате винаги зареден мобилен телефон, по възможност да носите със себе си пауър банк.

Поради зачестилите валежи, градушки и гръмотевични бури трябва да сте предпазливи в тази насока. Ако се окажете насред гръмотевична буря, не бива да се движите по остри била и ръбове, съветват от Планинската спасителна служба. Намерете безопасно място /не било или друга изпъкнала форма на релефа/ и изчакайте бурята да отмине.

Препоръки за безопасност на Планинската спасителна служба

Не заставайте до единични дървета, постройки без гръмоотвод, водни басейни и извори, както и стойте далеч от скали, когато търсите подслон. Спазвайте дистанция от поне 10 метра от метални предмети.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати