Вдигната е забраната за венчавки в Бачковския манастир

22.06.2010
Вдигната е забраната за венчавки в Бачковския манастир

Бачковският манастир получи разрешение от Светият синод да извършва венчавки. В 2009 беше наложено табу на венчавките в тук, както и в Троянския и Рилския манастир. Причината бе, че след това в обителта не може да се получава развод.

Условието за извършването на венчавките е обаче манастирът да закупува венчални свидетелства от Пловдивската митрополия, както и да изпраща там списъци на всички извършени венчавки.

Желаещите да се венчаят тук трябва да заплатят необходимата такса, както и сумата от пет лева за митрополията. Със сегашното решение съответните митрополити ще държат на отчет манастирските венчавки и вече ще могат съответно да дават и развод.

Игуменът на Троянския манастир е предупреден да закупува венчални свидетелства от Ловешката митрополия. В противен случай пак ще бъде наложена забрана. В Рилския манастир засега църковният брак остава табу.

Ще бъде разработен и правилник за работа с туристическите фирми. Игуменът на Бачковския манастир епископ Борис е предложил, туристическите групи задължително да ползват услугите на екскурзовода на Божията обител.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати