Асеновата крепост ще се превърне в атрактивно място за посещение

16.07.2010

Община Асеновград кандидатства за финансиране по схема "Подкрепа за развитието на туристически атракции" на Оперативна програма "Регионално развитие". Целта е Асеновата крепост да се превърне в една конкурентоспособна туристическа атракция.

Общата стойност на проекта е 5.905 млн. лв., като размерът на исканата безвъзмездна помощ е 4.99 млн. лв., а собственият принос на общината - 485 400 лв.

Асеновата крепост ще се превърне в атрактивно място за посещение

Предвидени са дейности по трайно укрепване на потенциално опасните скални откоси, експониране, консервация и реставрация на обектите в археологическия комплекс. Криптата към църквата "Св. Богородица Петричка" ще бъде реставрирана и оформена като експозиционна и лекционна зала.

Предвидено е и разширение на пътя до крепоста, както и създаването на нови паркоместа. В информационен и посетителски център ще бъде превърната сградата на охраната.

Сега крепостта се посещава от десетки гости на града, като през почивните дни туристопотокът достига 250-300 души дневно. За по - добра информираност на чуждите туристи Асеновата крепост ще бъде оборудван с електронна многоезична тургайд система.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати