Аполония и Черноморските цивилизации - изложба в Созопол

18.07.2010
Аполония и Черноморските цивилизации - изложба в Созопол

Според историческите извори Созопол е най - старият град в очертанията на съвременна България. Няколко са основните елементи, които определят определят съществената му роля.

Древната Аполония един от стожерите на черноморската цивилизация. Ето защо с честванията на 2620 години от основаването на Созопол се цели да се покаже мястото и ролятя на Аполония в черноморския регион.

Във връзка с това Изложба „Аполония и Черноморските цивилизации” ще бъде представена в Археологическия музей в Созопол. Тук са представени няколко основни културни центрове по Българското Черноморие от север на юг - Варна, Несебър, Бургас и Аполония. Вижда се връзката между средновековния християнски култ към Св. Марина, божествения пантеон на черноморските богове и богинята майка.

Чрез показаните експонати се представя едно друго лице на черноморската цивилизация. На изложбата могат да се видят гръцка вазопис от Несебър, съкровището старинни монети от зората на монетосеченото по нашите земи до 6 век, домонетни форми от Атия и великолепна бронзова пластика от Анхиало.

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати