Укрепителни дейности започват на храма Кибела в Балчик

14.10.2010
Укрепителни дейности започват на храма Кибела в Балчик

Държавата започва процедура по отчуждаване на имота, върху който се намира храмът на богинята Кибела в Балчик. Министерството на културата започва укрепителни действия на терена.

Уникалната находка бе открита през 2007 година при изкопни работи за строителството на хотел и теренът е частна собственост. Археолозите са категорични, че Храмът на Кибела е най-голямото откритие в последните години, защото става дума за обществена сграда.

Откритият храм е единствен на Балканите. Бил действащ в продължение на 700 години. Бил построен в началото на III в. пр.н.е. Доказателство за това са откритите надписи и монети.

Сред паметниците, открити в храма на Кибела, е и единственият надпис, който дава информация за Лициний ­ историческа фигура, за която досега се е знаело само, че е бил противник на Константин Велики.

Предполага се, че сградата е била унищожена от земетресение или свлачище. Намерените надписи и мраморна пластика са изключително важни археологически паметници, отразяващи религиозния и обществен живот в Дионисополис.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати