Крепостта Цепина край Дорково става туристическа атракция

20.10.2010
Крепостта Цепина край Дорково става туристическа атракция

Община Ракитово, в чието землище се намира крепостта Цепина и палеонтологичното находище край село Дорково спечели 2.5 млн. лева по проект “Подкрепа за развитие на туристическите атракции“. Парите ще бъдат вложени в популяризиране на културно-историческия продукт.

Палеонтологичното находище край село Дорково, намиращо се на 16 км. от Велинград е уникално с това, че няма аналог в целия свят. Тук има струпани на едно място огромно количество костен материал на древни животни. Предвижда се да бъде създаден музей на открито, като се възстановят скелетите и се върнат на място.

Средновековната крепост Цепина била столица на Родопската област и престолнина на деспот Алексий Слав. По проекта тя ще бъде оформена с художествено осветление, ще се изгради посетителски център. Предвижда се да се правят възстановки на исторически събития.

Средствата от проекта ще бъдат вложени в подобряване състоянието на обектите и тяхната консервация, както и представянето им като туристически продукт. Ще бъде подобрена пътната инфраструктура, както и ще бъдат поставени необходимите указателни табели. Пари ще бъдат вложени в реклама, както и в инфо-турове.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати