На връх Кози грамади откриха скална тракийска резиденция

25.10.2010
На връх Кози грамади откриха скална тракийска резиденция

Преди седмица в скалите на връх Кози грамади археолози начело с д-р Иван Христов откриха скална гробница. Този храм е единственият по рода си на този етап на Балканите. Бил е висок около 4 метра.

На върхът се събират три пътни артерии. Те свързват върха с подмогилните храмове около днешния Старосел. Иван Христов е нарекъл тази връзка Свещения път.

Открит е и нов тракийски път, който опасва от всички страни Кози грамади на нивото на царската резиденция. Тук е открита и втора крепостна стена, коята обхваща площ от 4 дка. Тя е изключително внушителна и може да се каже, че е сред най-добрите образци на крепостното строителство на траките.

Резиденцията, изградена на три нива от траките, като са изсичали и подравнявали скалните склонове на Кози грамади. На 300 метра от резиденцията са открити огромни кариери за добиване на скални блокове.

Междуведомствена комисия, създадена със заповед на министър Вежди Рашидов, ще посети връх Кози грамади. Тя ще трябва да определи раниците на археологическия комплекс, както и статута на резиденцията като паметник на културата от национално значение.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати