Кораловите рифове изчезват

19.09.2011
Кораловите рифове изчезват

Кораловите рифове ще станат първата екосистема, която ще изчезне напълно от Земята, благодарение на човешката дейност. Това ще се случи до края на века, което означава, че децата родени сега, ще живеят в свят без корали.

Според специалистите, кораловите екосистеми, които ще изчезнат до края на столетието, ще са първото за човечеството масово измиране на цяла екосистема.

Според прогнозите още след около 30-40 години по света няма да съществуват коралови рифове, във вида, в който ги познаваме сега. Организмите, създаващи рифовете, стават толкова уязвими, че по-голямата част от тях измират, а останалите се срещат все по-рядко.

Кораловите рифове са важни за огромното разнообразие на екосистемата им. Те съдържат една четвърт от всички морски видове, независимо, че покриват едва 0, 1 процент от световния океан по площ и са по-разнообразни от към видове, дори от тропическите гори.

Кораловите рифове изчезват

Последните изследвания на сложния и уникален химически състав на рифовете е показал, че много от съединенията, използвани в медицинската промишленост, ще бъдат изгубени, ако тази тенденция продължи.

Кораловите рифове също така имат съществена икономическа ценност за хората, като източник на рибни ресурси и като туристическа дестинация.

Около 850 милиона души живеят в пределите на 100 километра от рифовете. От тях почти 275 милиона зависят от рифовата екосистема в качеството на източник на храна и средства за съществуване.

Рифовете помагат за защитата на близките острови и крайбрежните райони от екстремните природни условия, като поглъщат вълните, преди те да са достигнали уязвимите групи от населението.

Климатичните промени спомагат за повишаването на температурата на повърхността на океана, което подлага коралите на огромен стрес и води до обезцветяването им.

Когато това се случва, фотосинтезиращите водорасли, от които зависят съществата, строящи рифовете, изчезват. Дори ако отсъстват само една седмица, коралите безвъзвратно загиват.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати