Созопол чества своя празник на 17 юли

11.07.2012

На 17 юли, Денят на Св.Марина Созопол отново ще отбележи своя празник. Тържествата ща продължат три дни, като на 17 юли от 18 часа на пл. "Хан Крум", ще бъде открит новия символ та града - аламаната.

Благословията за строителството на старинната аламана бе дадена на 11 април тази година в присъствието на кмета на община Созопол Панайот Рейзи и зам.-кмета Катя Стоянова, като бе отслужен и водосвет от отец Иван.

Лодката е най-новата атракция на Созопол и ще запознава гостите на града със славната му риболовна история. Творението е дело на майстор Димитър Хрусов, а финасирането е осигурено от общината.

Созопол чества своя празник на 17 юли

Аламаната е дълга 12 метра и широка 2 метра. Изработени са и 8 гребла, а външната част на лодката е с оригинална дърворезба, направена от майстора.

В основата на лодката е вградена по старинен ритуал метална монета, за да бъде здрава и желязна в дългия си поход по морето.

Празникът на Созопол ще започне на 16 юли в 18.15 ч. на Амфитеатъра с вдигане на националния флаг. В 18.30 ч. ще бъде ритуалът за полагане на венци и цветя пред Паметната арка, а от 19.00 ч. ще се отслужи вечерна служба в храм „Света Марина”. След това ще бъде открита изложба в Художествената галерия.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати