Фестивал на планинарския филм започва в Банско

20.11.2012

За дванадесета поредна година Банско ще бъде домакин на Международeн фестивал на планинарския филм, който ще се проведе от 21 до 25 ноември.

Мотото на тазгодишното издание на фестивала е "Толкова много планини и толкова много погледи към тях". По време на фестивала ще бъдат представени 120 филма от 27 държави.

Филмите ще бъдат прожектирани в три зали в читалище "Никола Вапцаров", като входът е свободен. Ще се организира и нощно кино.

Специално за фестивала в Банско ще пристигнат световни знаменитости от планинарските спортове: алпинизъм, екстремни ски, парапланеризъм, рафтинг, бейз джъмпинг, планинско колоездене и други.

Фестивал на планинарския филм започва в Банско

В рамките на хестивала ще се представят филмовите портрети на едни от най-великите алпинисти в историята: Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Ерар Лоретан.

Филмите ще представят и уникални постижения, като например първият околосветски полет на самолет, задвижван изцяло от енергията на слънцето и световните рекорди на французина Серж Авиот за проникване в ледникови пещери.

20 от филмите са посветени на бита и културата на планинските народи и на екологичните проблеми на планините по цялата планета.

По време на фестивала за втори път ще се организира Планинарска академия, включваща семинари, лекции, срещи, worкshop-ве.

На финала на фестивала ще бъде връчена традиционната награда "Сърце за хората" на Сдружението "Международен фестивал на планинарския филм".(bansko.net)

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати