Звънци на кукери ще огласят Разлог на 19 януари

15.01.2013

Петото издание на Международния кукерски карнавал „Страчевата” ще се проведе на 19 януари в Разлог. Официален гост на събитието ще бъде Сашо Цицимов - представител на Федерацията на Европейската карнавалните градове.

Началото на празника ще бъде дадено в 11 часа, когато централният площад в града ще бъде огласен от звънците на 1500 кукера.

По регламент всяка кукерска група ще разполага с 15 минути за да представи своята програма. Изпълненията ще бъдат оценявани от журито по четири основни критерии: представяне на моменти от кукерска традиция, поддържане и предаване на местна културна специфика, открояване на традиционното за съответния регион при маската и облеклото и артистичност на изпълнението.

Кукерски фестивал

Кукерските групи са от с. Богданов дол, гр. Сапарева баня, с. Ябълково и с. Слокощица ( община Кюстендил), с. Турия и с. Осетеново (община Павел баня, област Стара Загора), Петрич, Банско, Ямбол, с. Кабиле и с. Чарган (община Тунджа, облас Ямбол), с. Бачево и с. Елешница (община Разлог), с. Крупник (община Симитли). Македония е представена също от три групи.

Страчевата” е продължение на новогодишния кукерски празник в Разлог. Градът е член на на Федерацията на Европейските карнавални градове от 1995 година.(bansko.net)

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати