Подкрепа за Банско от зимните курорти

15.02.2013

На 19 февруари в София ще заседава висшият експертен екологичен съвет, който ще разгледа искането на община Банско за промяна на плана на управление на Природен парк Пирин.

На същата дата в 10, 00 ч пред сградата на МОСВ на пл. "Славейков" ще се проведе протест, в който ще се включат представители на всички зимни курорти у нас.

С присъствието си те искат да подкрепят Банско в амбициите му да получи разрешение от държавата за оптимизиране на ски зоната и изграждане на нов кабинков лифт.

В Банско вярват, че искането им ще бъде подкрепено от властта. Преди дни в курорта се проведе кръгла маса за обсъждане на проблема от различни институции.

Подкрепа за Банско от зимните курорти

На дискусията Добромир Симидчиев, зам.министърът на регионалното развитие и благоустройството каза, че ще бъде подкрепена всяка инициатива, която води до подобряване на благосъстоянието на дадена община.

Симидчиев каза още, че няма установени закононарушения в концесията на ски зоната от гледна точка на Закона за устройство на територията. Георги Икономов, кмет на Банско изрази категорично мнение, че екологията и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев също подкрепя проекта, с идеята че който иска да се развива не трябва да се спира, но развитието трябва да е съобразено с екологичното законодателство.

Министър Нона Караджова също бе на мнение, че ако се отчетат интересите на обществото, проблемът в Банско ще бъде решен както това е станало в другите страни.(bansko.net)

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати