Велико Търново открива фестивал на фолклорните празници

11.04.2013
Фолклорни празници

Всяка година по традиция през април община Велико Търново провежда фолклорни празници. Честванията в старата столица са свързани с народната обредност и народния празничен календар.

Фолклорните празници във великотърновска област са само етап от подготовката за честването на предстоящия Национален Петропавловски събор, който тази година ще отбележи 20 годишния си юбилей.

Велико Търново

Първият от поредицата фолклорни празници ще започне днес, 11 април 2013 г. в Общинския детски комплекс във Велико Търново. Участие в празника на народното танцово изкуство ще вземат детски танцов клуб Изворче при СОУ „Христо Смирненски, детски танцов клуб Великденче от с. Церова Кория и детски танцов клуб Искрици при читалище Искра.

Сили в своеобразното надиграване ще премерят и представителите на детски танцов клуб Търновче при Военен клуб Велико Търново, клуб Търновград, клуб Хоро и клуб Извор от с. Самоводене.

На 20 април ще се проведе следващата фолклорна проява. В надпяването „Сладкопойна чучулига“ в народното читалище „Васил Левски“ в Присово ще вземат участие народни хорове за обработен фолклор.

Навръх Лазаровден в с. Ледник ще се проведе празникът „Че се е пролет пукнала“ на който ще се съберат групи за изворен фолклор, които ще представят типичната за региона обредност.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати