Уникален подводен храм край Приморско

13.08.2013

Приморско е първия град на Балканския полуостров, който може да се похвали с уникален подводен параклис, който е изграден по всички канони на православието.

Храмът се намира на приблизително 7 метра под повърхността на водата.

Подводния параклис е кръстен на Свети Николай чудотворец, известен като покровител на рибарите и мореплавателите. Изграден е от четири водоустойчиви плочи. На една от тях е изобразен образът на светецът, чието име носи храма.

Приморско

Втората плоча се използва за олтар, а върху нея има поставен метален кръст. Християнски надпис е поставена на третата, а на на четвъртата е изобразен поздравът „За равен брой“.

Същия надпис е поставен и на плоча на брега на морето, която оказва къде се намира подводната атракция.

Подводния храм ежедневно се посещава от десетки туристи, които се гмуркат за да разгледат светинята. Посещенията на атракцията са напълно безплатни.

Според Иво Попов, който е водолазен инструктор към клуб Посейдон: „Дори и начинаещите водолази без проблем могат да се гмурнат и да разгледат единствения по рода си подводен параклис“.

Но подводния параклис е нещо много повече от туристическа атракция. Тъй като е изграден в съответствие с всички канони на християнството той може да се използва за извършването на различни християнски ритуали в т.ч. кръщенета и бракосъчетания.

Не е изключено в скоро време да станем свидетели и на първата църковна сватба под вода.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати