Разкопки край нос Калиакра разкриха пръстен убиец

20.08.2013
Калиакра

Археологически разкопки край нос Калиакра разкриха първия за България пръстен-убиец. Откритието на уникалния артефакт е направено от доц. Д-р Бони Петрунова, зам.-директор на Националния археологически институт при БАН и екипът ѝ.

Смъртоносното бижу представлява семпла халка, към която е припоена кръгла фасета, в която е направена малка дупчица.

Фасетата е куха, така че в нея да може да се постави отрова, достатъчна за да убие човек. Пръстенът не се отличава нито с размери, нито с някакви натрапчиви украси или орнаменти.

Бижуто най-вероятно е било мъжко и е било предназначено да се носи на малкия пръст на дясната ръка, така че на предполагаемият убиец да може максимално лесно и бързо да изсипе отровата през нарочно оставената дупчица.

Пръстен убиец

Според авторите на откритието пръстенът най-вероятно е изработен и доставен от Италия или Испания, с които сме имали развити търговски отношения.

Находката е намерена в сърцето на аристократичното селище на нос Калиакра. Мнозина български аристократи от Добруджанското деспотство са обитавали въпросната местност през 14 и началото на 15 век.

Археолози и историци тепърва ще уточняват дали смъртоносният пръстен е свързан с конфликта между Добротица и синът му Иванко Тертер, който е и най-старият доказан случай на серийно убийство на територията на България.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати