Откриха ГКПП Маказа след 18 години протакане

09.09.2013
ГКПП Маказа

Днес, на 9 септември 2013 година беше официално открит ГКПП Маказа - Нимфея, който ще свързва българските градове Хасково и Кърджали с гръцките Космотини и Александруполис.

Проходът Маказа е свързвал България и Гърция до края на Втората световна война. Непосредствено след нея е закрит, като от двете страни на телената ограда са останали разделени семейства, близки и познати.

През 1995 година е подписано междуправителствено споразумение за откриване на ГКПП Маказа. Изграждането на самия пункт и пътната инфраструктура до него се проточи близо 18 години, като датата за официалното откриване беше отлагана няколко пъти по вина на гръцка страна.

ГКПП Маказа е част от Общоевропейски транспортен коридор номер 9. Очакванията и на двете държави са новоизградения пункт значително да намали натоварването на другите гранични пунктове.

Важно е да се отбележи, че за улеснение на преминаващите през 2009 година е подписана втора междуправителствена спогодба между България и Гърция за осъществяване на съвместен контрол при преминаване на границата. Така водачите, които преминават през този граничен пункт, ще бъдат спирани само веднъж за проверка.

До окончателното изграждане на магистрала Вия Игнатия ще бъдат наложени временни ограничения в теглото на преминаващите превозни средство. За сега от новия ГКПП ще могат да се възползват само леки автомобили и камиони с тегло до три тона и половина.

Снимка: offnews.bg

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати