Чужденците предпочитат еко хотели

10.10.2013

Екотурзмът е зеленото бъдеще на българския туризъм. Това стана ясно от последния доклад на доцент Стоян Маринов, който е директор на Колежа по туризъм към Икономическия университет.

Проучванията на доцента са показали, че туристите от Западна Европа масово предпочитат т.нар. зелени хотели или хотели, в чиято политика е заложена грижа за природата.

Чужденците предпочитат еко хотели

Най-голям процент от анкетираните – 100 % от всички французи, решили да почиват в България, твърдят, че предпочитат да почиват в хотелски бази, където са внедрени технологии за пестене на енергия и вода, където отпадъците се събират разделно и транспортът е екологичночист.

Същото твърдят 85 процента от немските туристи и 60 процента от британците (останалите 40 % британски туристи вероятно предпочитат Слънчев бряг).

За жалост не такава е нагласата на туристите от бившия социалистически лагер. Показателен пример в това отношение е нагласата на руските туристи, които тази година са били най-многобройния контингент почиващи в България.

Едва 1/3 от братушките са проявили предпочитания към „зелените хотели“. За 50 процента от българските туристи екохотелите са предпочитано място за отдих, а останалите 50 процента просто биха искали да им е удобно – без значение дали е еко или не.

Все още са твърде малко българските хотели, които залагат на грижата за екологията и пестенето на енергия и вода. Единици са базите, в които грижата за околната среда, надвишава дежурното разделно събиране на отпадъците и монтиране на слънчеви колектори за топла вода. В почти нито един от българските почивни центрове няма монтирани кранчета с фотоклетки и душове с ниско налягане на водата.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати