Курбан Байрям блокира границата ни с Турция

14.10.2013

Засилените проверки на Държавната автомобилна инспекция, които предизвикаха протести от страна на турските превозвачи и небивали опашки на граничните пунктове Капитан Андреево – Капъ Куле и Лесово – Хамзабейли, не са единствените причини за натоварения трафик между двете държави.

Курбан Байрям блокира границата ни с Турция

От 11 октомври, петък, в Турция започна десетдневната ваканция, която е по случай големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Стотици български изселници, които понастоящем живеят в Турция, се връщат по родните си места в България, за да колят курбани.

Причините за Курбан Байрям-екскурзиите не са сантиментални, а практични – просто в България месото е много по-евтино.

В резултат на засиления трафик на граничните пунктове са се образували опашки от леки коли и автобуси, а преминаването е ставало след часове чакане. Турските митничари си навлякоха гнева на изселниците с налагането на 5 кг лимит на вносното месо и изискването от поне 3-дневен престой на територията на България.

От Българската Пътна агенция и Министерстното на вътрешните работи, отдел Безопасност на движението, предупреждават, че трафикът от и за Турция ще продължава да бъде интензивен през цялата седмица, като се очаква да достигне своя пик през наближаващия уикенд, когато българските изселници ще бързат да се върнат в Турция за края на Байряма и началото на новата работна седмица.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати