Въздухът в България е най-мръсен в цяла Европа

15.10.2013

Ако решите да посетите България – задръжте дъха си. Това е препоръката, която Европейската агенция по околна среда дава в последното си проучване.

Според експертите на агенцията въздухът в България е най-наситен с главните замърсяващи частици в цяла Европа. У нас тяхната концентрация е най-висока в сравнение с всички останали европейски държави.

Въздухът в България е най-мръсен в цяла Европа

По данни на Европейската агенция по околна среда въздухът в България има най-висока концентрация на замърсители под формата на въздушни капки или частици газ, които идват от ауспусите на комините, дима от печките на твърдо гориво и т.н.

Продължителното излагане на замърсен с такива частици въздух може да провокира заболявания като астма или рак.

Изследванията на авторитетната европейска агенция сочат, че в България се измерва най-висока концентрация на въглероден оксид и серен диоксид във въздуха.

Лошото качество на въздуха на българската столица е очевидно както за чуждестранните туристи, така и за жителите на най-големия български град.

Достатъчно е да си облечете бяла тениска или риза и да се разходите два часа из града. За това време яката и горната част на дрехата придобиват характерно сиво-жълто оцветяване.

Дори и да ни се иска да обявим доклада на Европейската агенция по околна среда за тенденциозен опит и поредна злонамерена реклама на страната ни, няма как да си затворим очите пред факта, че четири от първите пет места в класацията за най-замърсени европейски градове се заемат от български градове.

Първенец в това отношение е град Перник, в който съдържание над нормата на вредни частици се измерва 180 дни годишно. В печалната четворка влизат още Плевен, Добрич и Пловдив.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати